Община Кърджали уведомява Сдруженията на собствениците на многофамилни жилищни сгради

...
Община Кърджали уведомява Сдруженията на собствениците на многофамилни жилищни сгради
Коментари Харесай

Стартира първият етап от Програмата за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд

Община Кърджали уведомява Сдруженията на притежателите на многофамилни жилищни здания в общината, че със Заповед № РД-02-14-1246/20.12.2022 година на зам.-министъра на районното развиване и благоустройството са одобрени Насоките за кандидатстване по процедура BG-RRP-4.023 „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд – Етап I “ посредством асортимент на оферти за осъществяване на вложения от крайни получатели по подмярка „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд ”, с финансиране по линия на Механизма за възобновяване и резистентност.

Насоките за кандидатстване и документите към тях са оповестени в Информационна система на Механизма за възобновяване и резистентност /МВУ/ и на интернет страницата на Министерство на регионалното развитие на следните адреси:
;.
Тази процедура за даване на БФП е първи етап от осъществяването на подмярка „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд “ към съставен елемент „ НИСКОВЪГЛЕРОДНА ИКОНОМИКА “ на Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ).

Основната цел на процедурата за даване на средства от МВУ е стабилно енергийно възобновяване на националния сграден фонд от жилищни здания.

Конкретните цели са:
Подобряване енергийните характерности на националния сграден фонд от жилищни здания, посредством използване на интегрирани енергоефективни мерки;Достигане на клас на енергопотребление най-малко „ B “ след използване на енергоспестяващи ограничения при жилищни сгради;Стимулиране на най-малко 30% икономисване на първична сила за обновените жилищни сгради;Ресурсна успеваемост, икономическа целенасоченост, декарбонизация посредством ВЕИ, резистентен строителен процес;Намаляване на енергийната беднотия, посредством понижаване на разноските за енергия;Подобряване на изискванията и качеството за живот на популацията в страната посредством софтуерно възобновяване и модернизиране на сградния фонд.
Общият размер на средствата за тази процедура е 1 129 881 600 лв. с Данък добавена стойност.

Допустими са всички многофамилни жилищни здания, които се ръководят по реда на Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност (ЗУЕС) и са проектирани преди 26 април 1999 г. Одобрените здания ще получат до 100 % безплатна финансова помощ.

Съгласно условията, посочени в изискванията за кандидатстване, Община Кърджали не може да получи финансиране, надвишаващо лимита от  30 000 000 лв..

Кандидатстването за финансова помощ по процедурата се реализира въз основа на оферти, които се подават от Община Кърджали като водещ сътрудник. Те се правят оценка и класират от оценителна комисия, назначена със заповед на ръководителя на Структурата за наблюдаване и докладване в Министерство на регионалното развитие в сходство с критериите, посочени в насоките за кандидатстване.

Крайният период за кандидатстване по процедурата е 31.05.2023 година

Отчитайки нужното време за инспекции и други подготвителни действия, Община Кърджали ще приема заявки за присъединяване от Сдружения на собствениците до 17.00 ч. на 10.05.2023 година, след този период Община Кърджали няма да приема заявки за присъединяване.
На интернет страницата на Община Кърджали е достъпна  нова секция , в която са оповестени подробна информация за процедурата, мостри на нужните документи и контактна информация с виновните чиновници в Община Кърджали.  
Кмет на

Община Кърджали

доктор инж. Хасан Азис
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР