Община Бургас започва изпълнението на проект „Прилагане на иновативни мерки

...
Община Бургас започва изпълнението на проект „Прилагане на иновативни мерки
Коментари Харесай

Осем общини с мерки за адаптиране към климатичните промени

Община Бургас стартира осъществяването на план „ Прилагане на новаторски ограничения за намаляване и акомодация към изменението на климата в общините в България “. Той е по Програма „ Опазване на околната среда и климатични промени “, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 година, оповестяват от пресцентъра на общината.

Проектът се извършва от Националния поверителен екофонд в партньорство с общините София, Пловдив, Варна, Бургас, Кърджали, Русе, Стара Загора, Сливен и Норвежката асоциация на локалните управляващи (KS).

Целта е възстановяване потенциала на локалните управляващи за обмисляне, мониторинг и използване на съответни ограничения за намаляване на въздействието и акомодация към климатичните промени. Проектът ще поддържа осемте общини сътрудници за оценка на стратегическите им проекти и стратегии и приложените до момента ограничения за намаляване и акомодация към изменението на климата, като в същото време ще се разпознават пропуските и евентуалните опасности.

Общините сътрудници са измежду тези с най-голям риск от естествени бедствия като наводнения, свлачища, пожари и/или високи температури, комбинирани със засушаване, причиняващи воден стрес. В резултат на плана ще бъде допустимо използването на най-съвременни познания, опит и пилотни новаторски ограничения за градско обмисляне. Резултатите и положителните практики от неговото осъществяване ще бъдат необятно публикувани в останалите български общини.

Националният поверителен екофонд ръководи средства, предоставени целево от държавния бюджет, в това число по силата на суапови покупко-продажби за подмяна на “Дълг против околна среда” и “Дълг против природа”. Средства също се набират от интернационална търговия с предписани емисионни единици (ПЕЕ) за парникови газове, от продажба на квоти за излъчвания на парникови газове за авиационни действия, както и на средства, предоставени на база на други типове съглашения с интернационалните, задгранични или български източници на финансиране, предопределени за запазване на околната среда у нас.

Фондът дава отговор за подбора и утвърждението на планове за финансиране, сключването на контракти с бенефициентите на планове след тяхното утвърждение и реализиране на мониторинг на тяхното осъществяване.

Норвежката асоциация на локалните и районни управляващи е една от организациите на локални управляващи в Европа с най-богат опит и история и голям брой образци за положителни практики в областта на взаимоотношението с централната власт, ефикасното и транспарантно ръководство на локални финанси, междуобщинското съдействие за даване на публични услуги и дейното присъединяване на жителите в процеса на взимане на решения на локално равнище.

Норвежката асоциация на локалните и районни управляващи взаимно с НСОРБ работи и по различен план, който има за цел да насочи вниманието на общините към реалистична оценка на локалните дадености и да помогне разгръщането на капацитета им за социално-икономическо развиване. Основната му цел е да се употребява наличния капацитет - естествен, културен, туристически, обществен, стопански, географски и инфраструктурен. От една страна, той да се резервира, а от друга - и да се развие, а хората да остават в своите родни места.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР