Община Банско спечели приз Златен ключ в категория Институция, най-добре

...
Община Банско спечели приз Златен ключ в категория Институция, най-добре
Коментари Харесай

„Златен ключ” за община Банско

Община Банско завоюва приз „ Златен ключ ” в категория „ Институция, най-добре провела даването на информация за жители ” на 20-та гала по връчване на награди за принос в региона на свободата на информация във връзка Международния ден на правото да знам.

„ Това е Общината, която интензивно разгласява социална информация и е преди всичко в последната ранглиста на Рейтинга на дейната бистрота измежду локалните управляващи. От години е в челото на тази класификация, а в този момент я оглави. Всичко е наред със секцията " Достъп до информация " на уеб страницата на институцията, работи чудесно по заявките за достъп до информация, за предходната година няма нито един отвод при пуснати 41 заявки ”, беше изтъкнато в причините на координаторите на Програма Достъп до Информация, които вършат номинациите.

Само преди три месеца Община Банско завоюва наградата за транспарантно ръководство измежду всички 563 администрации в България.

Журито, формирано от водещи български публицисти, юристи и представители на неправителствения бранш, единомислещо връчиха наградата на Община Банско, виртуално признат в он-лайн церемонията от секретаря на общината Иван Докторов.

Приемаме тази премия като самопризнание за работата ни и за напъните да работим с висок професионализъм в интерес на хората – както на жителите на нашата община, по този начин и на всички, които имат интерес към нея, показа господин Докторов. Той особено поздрави екипа от експерти в общинската администрация, виновни за даването на достъпа до информация.

28 септември е одобрен като специфичен ден за покровителите за независимост на информацията. На този ден преди 20 години е учредена и Международната мрежа на покровителите за независимост на информацията, на която Програма Достъп до Информация (ПДИ) е съосновател и член. Членовете на мрежата дефинират 28 септември като Международен ден на правото да знам.

Днес в нея членуват над 200 организации и групи от целия свят, които обменят информация и опит и вземат участие в интернационалните начинания за разпространение на правото на независимост на информация и възстановяване на стандартите в региона на свободата на информация.

Със „ Златен ключ ” се отличават заслужилите с интензивността си жители, Неправителствени организации и публицисти и развилите позитивни практики институции, а с „ Катинар ” и „ Завързан ключ ” се порицават практики, които нарушават правото на достъп до информация. Жури избира спечелилите измежду десетки номинации.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР