Общественото одобрение за премиера Кирил Петков намалява, а процентът на

...
Общественото одобрение за премиера Кирил Петков намалява, а процентът на
Коментари Харесай

Алфа рисърч: Одобрението за Петков намалява, недоволните рязко се увеличават

Общественото утвърждение за премиера Кирил Петков понижава, а процентът на недоволните от кабинета и министър-председателя внезапно се усилва. Това сочат данните от изследване на " Алфа рисърч ". Според тях позитивната настройка към Петков е спаднала от 35% на 19% през последните няколко седмици. Неодобрението за държавното управление пък се е нараснало от 23% на 48%.

През последните няколко седмици има отлив на поддръжка от ръководещата коалиция, сочат още данните. Едновременно с това последователите на ГЕРБ се консолидират. Има и готовност на радикалния избор.

Одобрението към кабинета господства само измежду гласуващите за " Продължаваме промяната " (70%).

" Сред последователите на Демократична България то спада до 51%, а измежду тези на Българска социалистическа партия до 38%. В резултат от бурното опълчване сред Има Такъв Народ и останалите членове на обединението при избора на гуверньор на Българска народна банка и разплащането на пътните поправки, най-рязко спада поддръжката за държавното управление измежду симпатизантите на партията на Слави Трифонов – до 25% ", регистрира " Алфа рисърч ".

Ценностен избор

Една от значителните аргументи за спада на доверието е неспособността на държавното управление да заеме безапелационна позиция по редица проблеми. Към това се прибавят и вътрешните несъгласия в самата коалиция. Резултатът е, че 46% от българите са песимистични в упованията си кабинетът да овладее рецесиите.

Около 1/3 от участниците в изследването считат, че държавното управление ще успее да ограничи корупцията, а 26% - че се оправи с инфлацията. Оптимисти за правосъдната промяна обаче са към 20%. С 1% по-малко имат вяра, че ще се откри вярното решение във връзка с Северна Македония.

" Амбивалентните позиции на държавното управление по редица значими тематики, които изискваха партиите в него да създадат безапелационен ценностен избор, се обрисуват като съществена причина за разминаването в настройките сред симпатизантите на ръководещите партии. През последните седмици към тях се прибавиха вътрешнокоалиционни несъгласия и личностни борби, които в допълнение ерозираха началната висока поддръжка за кабинета ", показват от " Алфа рисърч ".

Експресното изследване е по поръчка на предаването " Референдум " по Българска национална телевизия. В него са взели участие над 1000 души. Преди дни организация със свое изследване излезе и организация " Галъп ". В него се твърди, че в случай че изборите са през днешния ден, ГЕРБ имат всички шансове да са първа мощ с към 2% преднина пред партията на Петков и Асен Василев.

Резултатите на " Алфа Рисърч " са сходни. Според тях ГЕРБ има към 3% преднина и ще вземе близо 225 от вота. Политическа партия ще е втора с 18.4%.

И съгласно това изследване огромният печеливш ще е партията на Костадин Костадинов " Възраждане ", която усилва поддръжката си до 9.4%. Българска социалистическа партия е трета политическа мощ с малко над 10% от гласовете. Движение за права и свободи печели 7.6%, Демократична България – 6.7%, а Има Такъв Народ – 4.5%.

Войната

Войната в Украйна продължава да е главен фокус за българите, сочи още изследването. Около 46% от българите постоянно наблюдават новините за спора. Едва 16% от участниците настояват, че не демонстрират интерес към тематиката.

В резултат на съветската експанзия поляризацията в българското общество се ускорява. Има две ясни трендове – утвърждението към съветския президент Владимир Путин спада и тамошният модел на държавно ръководство се отхвърля изрично.

" Продължава ерозията в персоналния рейтинг на Владимир Путин. След спада до 32 на 100 в първите дни на войната, в този момент доверието в него слиза на 25%, а недоверието скача до 61%. Много от хората, които не престават да харесват Русия, показват отрицателно отношение към президента Путин, което е оригиналност за публичните настройки в страната. Другата значима смяна е безапелационното отменяне на Русия като модел на държавно и политическо развиване на България. 63% от интервюираните са на мнение, че мястото на България в изменящия се свят е в съюз със страните от Европейски Съюз и НАТО. 15% поддържат тезата, че мястото на страната ни е в съюз с Русия и страни към нея ", пишат от " Алфа рисърч ".

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР