Обществено обсъждане на проекта за пробива под Водната палата организира

...
Обществено обсъждане на проекта за пробива под Водната палата организира
Коментари Харесай

Сутрешните новини от Южна България на 01.12.2022 г.

Обществено разискване на плана за пробива под Водната палата провежда през днешния ден локалната администрация на Пловдив. То се организира часа в Заседателната зала на Общинския съвет. След като краткотрайно строителството на оборудването беше спряно, би трябвало да бъдат изслушани всички страни по проблема - несъгласните с пробива пловдивчани, специалисти, урбанисти и гилдии. Обмисля се и преправка на плана с включване на леви завои и кръгово придвижване. Мнения и рекомендации по плана могат да бъдат давани на място по време на разискването, както и в писмен тип в деловодството на общината или на имейл: [email protected] в период до 5 декември.

===================================

Ограничено е придвижването на тежкотоварни коли над 12 т, с ремаркета и полуремаркета, през прохода Рожен, заради снеговалеж и снегопочистване, оповестяват от АПИ. Има сигнали за закъсали камиони там, поради което е въведена и краткотрайната възбрана за придвижване. В останалата част на района трафикът се реализира обикновено при зимни условия. В цялата област има превалявания, като по високите елементи те са от сняг, а в останалите региони - от дъжд. Пътните настилки са най-вече мокри, тук-там заснежени и поледени, само че обработени и проходими, прибавиха от пътната работа в Смолян.

==============================

Машинистът на пътническия трен София-Бургас, който през вчерашния ден се удари в паднала на релсите канара след гара Клисура, е контактен и няма тежки контузии, оповестиха от болница „ Св. Георги “ в Пловдив, където мъжът е настанен. Направени са му скенер и всички нужни проучвания, следва му интервенция на гръбнака. Лекарите са оптимистично настроени, само че към този момент не се наемат да плануват по-нататъшното положение на машиниста. В жп композицията са пътували към 130 души, изясни пред Дарик радио началник-влакът Веселин Василев. Те не са ранени и са извозени с рейсове. Най-много вреди има по локомотива, който е напълно нов, добави Василев.

============================

Хванаха дрогиран водач с над 3 кг марихуана на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “. 44-годишният мъж от момчилградското с. Лале пътувал за Турция. При щателна инспекция митничарите намерили в аварийна гума 6 пакета със суха зелена листна маса. Полеви нарко тест удостоверил, че е марихуана. Тестът на водача отчел, че е използвал амфетамин. С опиат е арестуван и пасажер в автомобил. Униформени от сектора в Симеоновград ревизирали „ Мерцедес “, в който пътувал 23-годишен юноша от града. При обиск в него е открит грам бяло кристално вещество, конфискувано с протокол от проверяващите.

============================

Община Карлово пуска краткотраен едномесечен безвъзмезден транспорт на пасажери по направленията „ Карлово – Клисура “, „ Карлово – Войнягово “ и „ Карлово – Климент “, които до момента бяха обслужвани от пловдивския транспортьор „ Хеброс бус “. До тук се стигна откакто транспортната компания спря да извършва курсовете си поради финансови проблеми. От министерството на превоза и регионалната администрация са упълномощили на вътрешен инспектор да извърши разбор на цената за дофинансиране на публичния автобусен транспорт. Същевременно текат договаряния с други компании, които да поемат транспорта на пасажерите в Карловско. През Клисура, Розино, Христо Даново, Кърнаре, Иганово, Анево, Сопот и Карлово минава и трен, който обаче не постоянно е комфортен за пътуващите.

==============================

Митрополит Николай отслужи молебен за здраве в потърпевшото от наводненията в карловско село Богдан. Преди седмица Пловдивската Митрополия и Министерството на земеделието направиха дарения за засегнатите фамилии в региона. Те получиха самостоятелни пакети с медикаменти, санитарни материали, минерална вода и дезинфектанти, както и по 4 м³ дърва за огрев.

================================

Българският червен кръст в Смолян ще даде 50 хранителни пакета за украински фамилии, настанени в региона, осведоми Мария Делева, шеф на БЧК в родопския град. Раздаването на помощите за украинските бежанци стартира от през днешния ден. Наред с настанените в почивни бази в Пампорово бежанци, украински фамилии са подслонени и в жилища в Смолян. От Червенокръстката организация приканват за дарения от жителите на района, с цел да им се помогне преди Коледно-Новогодишните празници. Освен хранителни артикули, те имат потребност от перилни и почистващи препарати, допълват от БЧК.

==================================

Доброволци от Българския юношески червен кръст в Пазарджик ще раздават през днешния ден в центъра на града материали, червени балони и презервативи. Акцията е проведена от Регионалната здравна ревизия във връзка на Световния ден за битка с ХИВ/СПИН – 1 декември и ще продължи от 11:00 до 12:30 часа. В град Септември пък възпитаници от учебните заведения " Христо Ботев ", " Христо Смирненски " и Гимназията по селско стопанство ще създадат дружно панделка от червени балони в центъра на града. Лаборант от Здравната ревизия ще показва проучване за ХИВ с бързи проби.

„ Преди години хората се постановяваше да пият по една шепа медикаменти. Днес е нужна единствено една таблетка. Това е цялото лекуване за ХИВ. Гарантира ти, че ще имаш деца и че няма да заразиш някого, в случай, че пациентът приема постоянно предписаната терапия “. Това заяви началникът на Сектора за пациентите с добита имунна непълнота на УМБАЛ “Св. Георги ” в Пловдив доцент доктор Иван Балтаджиев във връзка Световния ден за битка със СПИН. Пациентите се изследват и лекуват в цялостна анонимност, имената им са заместени от кодове. Доц. Балтаджиев добави, че тези хора, с помощта на лечението, не се разграничават по нищо от останалите хора. Те водят естествен метод на живот. Вирусът става неоткриваем в кръвта и индивидът не е инфектиран. “Вече 5 дами са родили здрави бебета за тази година. Преди 20-30 години хората са умирали млади ”, споделя доцент Балтаджиев, само че поради това, че към този момент има лекарство, възрастта е повишена.

==================================

60 експоната от сбирка KESAURI с гоблени, статуи, литографии и серии с портфолиа – всички истински произведения на Салвадор Дали - ще бъдат изложени от 3 декември т.г. до 2 април 2023 година в Перущица. В изложбата " Неочакваният Дали " са включени и ситопечат на коприна от поредицата " Алхимията на философите ", „ Сюрреалистични цветя ", керамика " Завладяването на Космоса II " и рисунки върху порцелан от серия " Седемте изкуства ". Салвадор Дали е знаменит испански художник на сюрреализма, ваятел, режисьор и публицист. Изложбата, която ще бъде подредена в Картинна изложба „ Даново учебно заведение “ в Перущица, откроява главните основни аспекти в творчеството му. Целта на експозицията е да помогне на публиката да разбере по какъв начин Дали материализира своите възгледи на характерния си живописен език. Куратори са Василий Кесаури и Александър Кесаури.

Информации на Искра Койчеа, Адриан Кулев, Живка Тодорова и Тина Соколова
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР