Общата кауза на сицилианската мафия и ЦРУНа 27 октомври се

...
Общата кауза на сицилианската мафия и ЦРУНа 27 октомври се
Коментари Харесай

Как американците убиваха за нефт и газ

Общата идея на сицилианската мафия и Централно разузнавателно управление на САЩ

На 27 октомври се навършват 60 години от едно от най-шумните закононарушения в следвоенна Италия. На 27 октомври 1962 година ръководителят на най-голямата нефтена и газова компания в страната ENI, Енрико Матеи, почина в самолетна злополука покрай Милано. Веднага се появиха подозрения, че става дума за терористична офанзива, само че следствието завърши с преустановяване на случая заради „ липса на състав на закононарушение “.

В началото на 70-те години, филмовият режисьор Франческо Рози стартира да снима кино лентата " Случаят Матеи " /„ Il caso Mattei “/, отдаден на тази мистериозна история, и изиска от известния публицист Мауро Де Мауро да проверява още веднъж гибелта на ръководителя на ENI. Скоро обаче репортерът беше похитен и изчезна безследно. В навечерието на отвличането Де Мауро сподели на сътрудници от палермския вестник L`Ora: " Имам сензация, която ще раздруса Италия ". Той обаче нямаше време да каже нищо повече.

През 1997 година са открити спомагателни физически доказателства и е стартирано ново следствие на гибелта на ръководителя на ENI. Този път следствието стига до извода, че става дума за бойкот. Анализите свидетелстват за съществуване на следи от експлозиви по телата на пасажерите. Доказано е, че в самолета е била сложена бомба с мощ 150 грама тротил. Била е скрита зад арматурното табло и е проработила при освобождение на колесника. Разследването обаче не можа да уточни нито клиентите, нито причинителите на закононарушението. През февруари 2003 година прокурорът Винченцо Калия най-сетне завежда дело.

Енрико Матеи е роден през 1906 година в дребен град покрай Пезаро, наследник на чорбаджия на карабинерите. Работи като служащ във фабрика и прави шеметна кариера. След края на войната той заема позицията на шеф на Agip, огромна компания, която се занимава с търсенето на залежи на газ и метан в Северна Италия.

И през 1953 година по негова самодейност е основан държавният енергиен консорциум ENI, през днешния ден той е една от най-големите компании от този тип в Европа. В Италия има малко нефт, Матей стартира да го търси отвън страната и в това търсене си основава рискови врагове в лицето на англо-американските „ Седемте сестри “.

Ръководителят на ENI стартира да си сътрудничи със страните от Африка и Близкия изток, предлагайки на страните експортьорки на нефт рекордно висока облага от продажбата - до 75% вместо 50%, открити от " седемте сестри ". Освен това в разгара на Студената война той стартира да си сътрудничи със Съюз на съветските социалистически републики.

През октомври 1960 година Матеи идва в Москва след италианския президент Джовани Гронки. По време на престоя на президента на ENI в руската столица му беше препоръчано да взе участие в построяването на петролопровода Кавказ-Северно море. Съветското държавно управление разгласи готовността си да достави 12 милиона тона нефт в границите на четири години (за съпоставяне: нефтените полета на ENI в Египет тогава дават 1 милион тона годишно, а производството в Иран възлиза на 2 милиона тона годишно).

В подмяна Съюз на съветските социалистически републики искаше да получи 50 000 тона синтетичен каучук, 240 000 тона стоманени тръби с огромен диаметър, помпи за изпомпване на петрол и компресори за нефтопроводите. Споразумението е подписано на 11 октомври 1960 година от самия Матеи и министъра на външната търговия на Съюз на съветските социалистически републики Н. Патоличев.

За Италия договорката се оказва извънредно преференциална. Тя съумя да закупи нефт от Съюз на съветските социалистически републики на цена от 1 $ за барел, до момента в който внасяше от Кувейт за 1,59 $ за барел плюс 0,59 $ за транспортни разноски. И Съюз на съветските социалистически републики завоюва доста. Благодарение на комерсиалното съдействие с Италия той придобива висококачествено съоръжение, което му разрешава да взема решение доста значими стопански задания. И със самото това Матеи засегна ползите на англо-американските петролни монополи,

Някои разкаяли се мафиоти, като Гаетано Джани и Томазо Бускета, потвърдиха, че експлозивите в самолета на Матеи са били сложени от членове на сицилианската мафия, които са били помолени за „ услуга “ от американската мафия.

През 1970 година двама италиански публицисти, Фулвио Белини и Алесандро Превиди, в добре документирана книга „ Убийството на Енрико Матеи “, оповестена в Милано, декларират, че самолетната злополука на Матеи е обща идея /коза ностра/ за мафията и Централно разузнавателно управление на САЩ.

Изплуваха и други детайлности за активността на Матеи, които можеха да причинят гибелта на ръководителя на ENI. Бенито Ли Вини, публицист и някогашен асистент на Матеи, откри незнайни документи в Америка, които хвърлят светлина върху последните дни от живота му. От тях излиза наяве, че американският президент Джон Кенеди ще се срещне с Матеи, с цел да откри посредством него по-тесни връзки със Съветския съюз.

„ Енрико Матеи “, написа италианският публицист Матео Савино, „ стана в очите на Вашингтон основният воин на по този начин наречената „ руска петролна атака “. Съединени американски щати бяха уверени, че петролната търговия на Москва със Запада може да унищожи НАТО.

Именно Италия Вашингтон смяташе за създател на този сюжет, смятайки, че главната задача на Енрико Матеи е да реализира отдръпването на Рим от Северноатлантическия алианс и да го приближи до блока на необвързаните страни. Той стана зложелател и на разнообразни политически и мафиотски сили “.

Първият опит за нападение над живота на Енрико Матеи се състоя през януари 1962 година: нападателите се пробваха да взривят самолета му, когато главата на ENI се готви да лети за Мароко. Вторият опит през октомври същата година е сполучлив. „ След гибелта на Енрико Матеи въпросът за енергийната самостоятелност беше закрит “, заключава Савино.

Не единствено Матеи, само че и други европейски бизнесмени, които се пробваха да реализират енергийната самостоятелност на своите страни, станаха жертви на опити за ликвидиране. Така през 1973 година синът на известния гръцки корабособственик Аристотел Онасис Александрос умира в самолетна злополука. Неговият персонален самолет-амфибия Piaggio P.136L-2, на който той е бил пасажер, се разруши на интернационалното летище Hellinikon в Атина.

Бащата на Александрос също беше " отговорен " в това, че стартира да си сътрудничи в енергийния бранш със Съюз на съветските социалистически републики и стартира да транспортира нефт със своите танкери от Близкия изток, заобикаляйки американските монополи. Аристотел Онасис беше сигурен, че Съединени американски щати са отговорни за гибелта на сина му. Както и в тази ситуация с Матеи обаче, още веднъж не беше допустимо да се намерят отговорните.

Сега, с цел да запазят господството си, в това число на енергийните пазари, Съединените щати към този момент са тръгнали да унищожават не обособени предприемачи, а цяла страна - Украйна, принуждавайки Европа, под претекст на отприщения от самите тях спор, да се откаже от евтиния тръбопроводен газ от Русия и налагане на по-скъпия си LNG газ на европейските страни. Заради това през днешния ден умират не обособени предприемачи, а хиляди хора.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР