Обсъдихме пет конкретни мерки за спасяване на българската икономика, каза

...
Обсъдихме пет конкретни мерки за спасяване на българската икономика, каза
Коментари Харесай

Компенсациите за бизнеса ще продължат и през май

Обсъдихме пет съответни ограничения за избавяне на българската стопанска система, сподели вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова, представена от пресцентъра на Българска социалистическа партия, след среща с представители на работодателските организации и синдикатите в Министерския съвет с присъединяване на премиера Кирил Петков и вицепремиера Асен Василев.

По думите на Нинова, извършеният диалог е сериозен, с няколко съответни неща. Първо, ембаргото за импорт на нефт от Русия да не се отнася за България, поискано е изключение за България, прибавя Нинова. Второ, постигнахме единодушие, че обезщетенията за бизнеса ще продължат и през май. Те бяха до края на април. С какъв брой следва в диалог на министъра на енергетиката и на финансите това да се посочи. Трето, още веднъж декларирахме от името на работодатели с поддръжка на синдикати, да се резервира цената на газа такава, каквато е в този момент по доставките от " Газпром ". И, в случай че договарянията за различни доставки доведат до по-висока цена, то да търсим механизъм страната да компенсира разликата. Четвърто, държавното управление поискахме дерогация за увеличение на прага за регистрации по Данък добавена стойност от 50 хиляди лева на 100 хиляди лева, което е в помощ на дребния и междинен бизнес. И пето, последно, разискване на вид за махане на акциза върху горивото. Това са четири - пет съответни неща, които през днешния ден сме обсъждали, някои от тях към този момент изрично декларирани, каквото е изключението за ембаргото и поръчката за дребния и междинен бизнес за регистрацията от 50 на 100 хиляди лева по Данък добавена стойност, споделя Нинова.

По думите й всички тези диалози и съответни ограничения са ориентирани към това да се избави българската стопанска система и индустрия; да се обърне изключително внимание на енергоемките предприятия. Загрижени сме за това, че казусът със прекъсването на доставките на газа е засегнал 30 хиляди компании близо, над 250 хиляди работни места и задачата ни е да спасим и тези компании, и тези работни места, прибавя вицепремиерът. Разбира се, да помогнем и на стопанската система и промишлеността, както и на земеделието и селското стопанство, тъй като доста аграрни стопани също ще пострадат от цената на газа, споделя тя.

" Докато АЕЦ " Козлодуй " работи, имаме самофинансираща се скица за обезщетенията ", уточни ръководителят на АИКБ Васил Велев, визирайки свръхпечалбите на централата. Настояваме обезщетенията за електрическата сила да продължат, до момента в който това е належащо, съобщи Добри Митрев, ръководител на УС на Българската стопанска камара. Бизнесът предлага долният предел за подкрепяне да бъде енергийният микс от КЕВР и да няма таван. Настоява се за природен газ да не се заплаща повече от формулата с " Газпром износ ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР