Образованието трябва да е приоритет, за да има просперираща нация

...
Образованието трябва да е приоритет, за да има просперираща нация
Коментари Харесай

Българското образование през 2016

Образованието би трябвало да е приоритет, с цел да има просперираща нация - с това се съгласява всяко държавно управление. Какво обаче се случи през миналата година в бранша.

 2015 година приключи с поредност от кавги в региона на образованието и, разумно, 2016 стартира с нов министър на поста. През януари министър председателят Бойко Борисов освободи министър Тодор Танев поради неуместните предложенията за промени в образователните стратегии по история, литература, география. Оставката пристигна и след публичен и политически напън поради използването на думите " иго " и " общуване ", чиито смисъл специалистите на министерството не съумяха да обяснят при представянето на новите стратегии.

 През февруари Народно събрание избра за овакантения пост вицепремиера Меглена Кунева. " Най-важното, което желая да кажа на българското общество е, че ще има мощно обучение ", даде обещание тя след избора си. Новото управление незабавно се захвана за работа и месец по-късно показа нови модифицирани образователни стратегии. Като съществена задача беше олекотяване на претрупаното наличие в учебниците.

 Първоначалната концепция " Робинзон Крузо " да се учи в 6 клас отпадна, вместо това МОН разгласи, че връща песните на Добри Чинтулов в часовете по музика и литература. Ще има фрагменти от Библията в 8 клас, както и сонети на Шекспир. " История славянобългарска на Паисий ще се учи по литература в девети клас и три пъти по история - в седми, осми и в десети клас.

 В нито един миг не е имало подмяна на турско иго със общуване, османско господство е терминът в стратегиите по история, иго и общуване са термините по литература, обясниха от МОН. До 60% от образователните стратегии ще са за ново наличие, а останалото за контролни, преговор, затвърждаване, дадоха обещание от просветата.

 През май един второкласник стана причина за смяна на ученическите бележници – графата " забележка " стана " записка ". Боян Ганев се срещна с министър Кунева и се оплака, че в бележниците няма място за похвали.

 Точно в разгара на лятото – 1 август, дълго чаканият Закон за предучилищното и учебното обучение влезе в действие и първите действителни промени започнаха. Според него междинните общообразователни учебни заведения (СОУ), езиковите гимназии (ЕГ), математическите и природо-математическите гимназии трябваше да имат нови имена още на 15 септември т.г. Така учителите усетиха първо бумащината - стартира промяната на абревиатурите на 1000 от общи 2500 учебни заведения в страната. Всички Средни общообразователни учебни заведения (СОУ) станаха Средни учебни заведения (СУ), а езиковите и математическите гимназии - профилирани гимназии (ПГ).

 На пръв взор оскъдна смяна, която обаче изискваше от педагогическия личен състав да промени дневници, бележници, учебен щемпел, БУЛСТАТ и банкови сметки, трудови контракти... Въведе се наложителен електронен дневник, учителят би трябвало да нанася оценките на още едно място след дневника, бележника, персоналния картон. Реалният му старт обаче се отсрочи за 2017 година

 Учебната година на 15 септември трябваше да започва и с нови наредби, нов образователен проект и нови стратегии. Но нямаше време да бъдат направени за всички класове, по тази причина се взе решение да се вкарат единствено за 1 и 5 клас. Поради липса на време плановете за нови учебници също забуксуваха и от министерството предложиха учителите да си работят по старите. Според МОН петокласниците нямали да бъдат затруднени да учат по нова стратегия със остарели учебници, тъй като огромна част от децата намирали информация в нета. Нов учебник беше изработен единствено по история и цивилизации в V клас.

 Първокласниците пък започнаха буквите по нов ред, само че от остарелия буквар. Кунева изрично съобщи, че няма проблем децата да учат по него, тъй като " буквите са такива, каквито са били за всички генерации и хилядолетия българи ".

 Новост е и това, че децата от I до IV клас ще завършат на 31 май, четвъртокласниците ще имат национално външно оценяване по 4 предмета като математиката е вероятен вид за вход за гимназиите с профил математика и/или естествени науки. А в VII клас децата ще държат 3 национални външни оценения – по БЕЛ, математика и непознат език. Оценяването от матурите към този момент ще е с точки, не с оценка. Почти в края на годината МОН заприказва за още една смяна, която ще бъде забележима едвам следващата година - някои учебни заведения ще стават " новаторски ". Именно това е " локомотивът, който би трябвало да донесе същинската смяна в учебно заведение ", разясниха от министерството. А изискване за " иновативност " - най-малко в една от паралелките да се организира " друго обучение " - с нови технологии, песни, танци.

 Не можем да подминем и грандиозния училищен събор, който събра 12 хиляди преподаватели от цялата страна в столичната " Арена Армеец " през юни. Някой от учителите ще го запомнят повече като добре режисиран театър, в сравнение с като среща, на която са се разискали значими за съсловието решения. Сериозните въпроси към учебната промяна бяха оставени настрани, за сметка на това артистите Мария Игнатова и Димитър Рачков и " Легендите " повдигаха духа на гилдията. " Кулминацията " на събитието бе известието на министър Меглена Кунева за нарастване на учителските заплати с 10% от януари 2017 година Новината обаче беше в условно наклонение - даже в контракта се очакваше да бъде записано, че МОН и синдикатите " дружно ще се борят " за 10%. Вицепремиерът увери, че парите са обещани от финансовия министър. Ден по-късно обаче очакванията за повече пари бяха попарени от премиера Бойко Борисов. " Аз от вас узнавам. Тя (Меглена Кунева - б.а.) може би има запаси в министерството и ще го направи, с мен и с финансовия министър не е говорено по тая тематика ", отсече Борисов. Сагата завърши през октомври, в навечерието на президентските избори, когато кабинетът въпреки всичко откри пари и усили учителските заплати с 10%. Така стартовата заплата на преподавател от януари 2017 година ще е 660 лв..

 Почти в края на годината нов план на МОН още веднъж роди напрежение - 30 евро месечнa стипендия за ромски възпитаници, стигнали до 9 клас. Целта - да бъдат стимулирани да завършат междинното си обучение, а поставеното условие - триумф от 3.50 нагоре. Срещу концепцията се надигна публично неодобрение - родители, депутати, неправителствени организации, възпитаници, даже ромски организации.

 Промени не подминаха и висшето обучение – в края на годината математикът учен Юлиан Ревалски пое Българска академия на науките. Сред целите си сложи по-високи заплати и връщането на младите учени от чужбина. На собствен ред кабинетът отпусна първо 3 млн. лева, а през декември още над 8 млн. лв.. Средствата пристигнаха след напрежението измежду учените, които Народното събрание остави без в допълнение пари в Бюджет 2017 година

 И макар лутането в административните промени и новите хрумвания на МОН резултатите на нашите възпитаници на проби и надпревари посочваха действително равнището им. През цялата година те заемаха призови места на олимпиади по математика, физика, роботика в чужбина. България се подреди на 15-о място по естествени науки, а по математика на 18-о място при 4 клас измежду 49 страни съгласно TIMSS 2015. По отношение на естествените науки – билогия, физика и физическа география резултатите на българчетата са сходни с тези на децата от Съединени американски щати, Словения, Унгария, Швеция. Според друго проучване обаче към една трета от децата в 6 клас дефинират четенето като загуба на време. С 4% се усилва делът на децата, които трансформират четенето в занимание. В същото време 40% от учениците признават, че не могат да дочетат една книга до дъно, тъй като им доскучава след втората или третата минута.

Автор: Анисия Иванова

Инфо: www.dnes.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР