ОБРАЗОВАНИЕНовият екип в МОН постави правилни приоритети за промяна на

...
ОБРАЗОВАНИЕНовият екип в МОН постави правилни приоритети за промяна на
Коментари Харесай

Асен Александров: Неизвинените отсъствия ще са 2 пъти по-малко с е-бележки

ОБРАЗОВАНИЕ
Новият екип в МОН сложи верни цели за смяна на метода на преподаване и изпитите Наблягаме на построяването на качества, които ще създадат учениците положителни жители и щастливи хора, споделя Асен Александров в особено изявление за в. " СТАНДАРТ "
Асен Александров, ръководител на Сдружението на шефовете в междинното обучение и шеф на 51. приблизително учебно заведение " Елисавета Багряна " в София
-->
 

- Г-н Александров, сътрудника Ви Диян Стаматов съобщи, че сега имаме обучение на две скорости - учебни заведения, които се развиват и други, които изостават. На старта на новата образователна година каква е Вашата оценка?

- Образованието постоянно е било на няколко скорости освен в България, само че и в останалите страни има учебни заведения и възпитаници, които изостават и такива, които напредват. Това е естествен развой, защото опциите на децата и ползите са разнообразни. Моята оценка е, че новият екип сложи верни цели. Те са върху смяната на метода, по който се преподава образователният материал, форматът на изпитите, да се промени образователната среда. Под смяна имам поради STEM центровете. В тях учениците би трябвало да се образоват на естествени науки, да се усъвършенства връзката сред учебното заведение и родителите, да се актуализират образователните стратегии и образователното наличие. Това са вярно сложени жалони, които остава да се изпълнят и развият в елементи.

- Резултатите от матурите бяха шокиращи. Какви промени би трябвало да се създадат, с цел да се увеличи качеството на междинното обучение у нас?

- Нямам спомен в миналото да е имало удовлетворение от оценките по математика. Винаги са изглеждали доста ниски. Според мен огромната разлика е в условията и оценките, които се пишат в учебно заведение и действителните такива, които получават учениците, явявайки се на изпит след 7, 10 или 12 клас. Една от аргументите за тази огромна разлика е мощният напън, упражняван от родителите към учителите за по-високи оценки. Когато дойдат описите се вижда, че оценките през годината не са съответстващи на тези от изпитите. Другото, което би трябвало да се направи, е да се промени форматът на изпитите. За в този момент признаваме единствено два предмета- БЕЛ и математика, а предмети като история, химия, естествени науки, гражданско обучение се учат пожелателно. Всъщност форматът на изпитите би трябвало да мери тъкмо тези умения на децата, като да вземем за пример критическо мислене, креативност. Те са им нужни в живота. Когато форматът на изпитите е подобен, ние, учителите ще променим метода, по който преподаваме. Променя се образователната стратегия и наличие. Няма по какъв начин да пристигна някакво гениално решение от страна на министерството, което да промени нещата, свързани с изпитите, за една година. Това, което бих желал да подчертая, е, че

не е значимо резултатите да имат цифрово умеене, а какво свеждат те

Положението като цяло не толкоз плашещо. Не съм сигурен обаче, че измерваме най-важните умения на учениците по време на изпитите в 4, 7 и 12 клас.

- МОН предложи понижаване на домашните работи за възпитаници. Толкова натоварени ли са те?

- Това предложение се отхвърли. МОН искаше да покаже добър сигнал към родителите. Това предложение беше неработещо, защото няма по какъв начин да се мери компликацията на домашните и тяхната трудност. Една задача може да бъде готова за два часа или пък за една минута. Освен това е належащо независимата работа да бъде идентична за всички възпитаници. Някои възпитаници желаят да бъдат по-подготвени и те самите молят учителите да им дават подобаващи тематики за рационализиране и развиване. Още повече, приказваме за процеса " учене през целия живот ", т.е. учениците в 21 век към този момент не желаят да бъдат пасивни слушатели, на които им се споделят някакви парченца информация, която би трябвало да запомнят и по-късно да възпроизведат. Напротив! Те желаят сами да търсят информацията, сами да я интерпретират и в този случай учителят би трябвало да играе ролята на техен водещ и самата роля в независимите задания е напълно друга. Това не е домашна работа. Начинът на връзка сред учители и родители би трябвало да бъде напълно различен. По този метод независимата работа на учениците у дома и това, което те правят в учебно заведение, би трябвало да се слее и да е едно цяло. Учениците би трябвало да работят по планове и в екип. Те не би трябвало да стават пасивни слушатели. Така че това беше безогледно предложение на МОН.

- Министърът на образованието и науката Галин Цоков съобщи, че матурите след 7 клас би трябвало станат по-практически и ориентирани към сериозното мислене на учениците. Какво е Вашето мнение?

- Изпитите не би трябвало да бъдат просто някакви задания. Задачите би трябвало да опишат житейски процеси. Това е смисълът, който влага министър Цоков и всички ние, учителите, изцяло го поддържаме. Той желае да променим форматите на изпитите и те да бъдат близки до интернационалните формати.

- Електронната платформа на образование обезпечава много преимущества за възпитаници и родители. Има ли тя минуси и какви са те?

- Тя занапред би трябвало да се развива. На първо време на по този начин наречената " цифрова раница " са качени всички учебници. По този метод

един възпитаник може да пристигна с таблета или преносимия компютър си

и не е належащо да ги носи на книжен притежател. Може да носи единствено тетрадки, в които да написа.

Другото са линкове към интернационалните платформи - Can academy. Желанието на МОН е тази електронна платформа да бъде запълнена с електронни уроци, направени от учителите, с демонстрации и с мостри на положителни практики, тъй че опитът да може да се мултиплицира. Качен на платформата ще бъде даден урок, до който всички възпитаници в страната ще имат достъп. Това ще се случи последователно с времето.

- От 1 октомври извинителните бележки ще станат електронни. Ще намалеят ли в действителност злоупотребите с тях?

- Резултатите в положителния смисъл на думата са шокиращи. Убеден съм, че минимум два пъти ще намалеят неизвинените отсъствия. Това е една доста добра концепция. Убеден съм, че има по какъв начин да се осъществя електронно и доста време ще се спести на учителите да се занимават с бюрократични процеси като този. Това време ще бъде отделено на учениците. Всички знаем, че учениците сред 15 и 19 години са склонни към изкушения.

- Родители и учители приканват за по-късно начало на образователния развой - не в 7,30, а в 8,00 ч. Възможно ли е това в случай, че в множеството учебни заведения децата учат на две смени и класните стаи не стигат?

- Това е допустимо единствено в учебните заведения, които са в една промяна и по този начин би трябвало да бъде. Днес имахме заседание на шефовете в София. Там беше упоменато, че 97% от учениците в София са на двусменен режим. 51-о учебно заведение също е на двусменен режим. Първа промяна започва в 7,30, а на втората последният час свършва в 19,20, а часовете са понижени от 45 на 40 минути от 5-и до 12-и клас и все пак приключват в 19,20. По този метод часовете от първата промяна ще свършат в 8 без 10. Можете да си визиите какво е това, изключително през зимните месеци. Там, където няма двусменен режим, е допустимо занятията да започват в 8 часа.

- Ако учителските хонорари станат обвързани с резултатите от матурите, ще се покачат ли те?

- По доста аргументи това не може да се осъществя, тъй като ние в този момент измерваме резултатите по БЕЛ и математика, а няма по какъв начин да измерваме заплатите на другите учители. Трябва да се огледа и придадената стойност. Например в елитните учебни заведения като СМГ, Първа и втора немска, там всички възпитаници са цялостни отличници, а пък в случай че са сравнявани с такива, които са влезнали със междинен триумф 2.40 и са излезли с триумф на матурите 2.80, това няма по какъв начин да се случи.

Нашата просветителна система не може да бъде технократски измервана

Освен това в учебно заведение би трябвало да се възпитават и полезности, както и обществена и прочувствена просветеност. Няма по какъв начин да я измерваме. По този метод възпитаваме бележкарството. Също това е допустимо, в случай че изпити има по всички предмети и по този начин се вижда разликата, само че не мисля, че това е добър метод.-    

- Какви за измененията в 51-о учебно заведение за новата образователна година? С какво ще изненадате възпитаници и родители?

- Имаме доста добра материална база. Работим по огромен план за STEM среда и ще изненадаме възпитаници, родители и учители с една доста по- хубава образователна среда. Приоритет на нашето училище  е възпитанието. Имаме план, който се назовава " Възпитаване на 51 добродетели " в 51-о учебно заведение. Все повече ще акцентираме на положителната атмосфера в учебно заведение и построяването на тези качества на учениците, които ще ги създадат положителни жители, сполучливи в своята работа и щастливи хора.

 

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР