Оборотите на 100-те най-големи компании в сектора скачат с 38%

...
Оборотите на 100-те най-големи компании в сектора скачат с 38%
Коментари Харесай

Топ 100 на компаниите в земеделието: Изобилни приходи от 16 млрд. лв.

Оборотите на 100-те най-големи компании в бранша скачат с 38% през 2022 година поради повишаването на зърното. Ръстът на облагите е още по-впечатляващ - 70%, а рентабилността се повишава. Цените обаче към този момент са много по-ниски, а огромните ресурси предвещават по-лоша 2023 година
Ръст с 38% до близо 16 милиарда лева Това демонстрират резултатите на 100-те най-големи компании в бранша на земеделието, в който обичайно най-силно наличие имат търговците на зърно. Войната в основен производител като Украйна, която Русия стартира при започване на предходната година, изстреля цените в небето поради опасения от дефицит. А това напомпа оборотите на играчите в бранша.

Още по-впечатляващ растеж бележи облагата, която скача със 70%. Това усъвършенства рентабилността до 6.2% спрямо 4.8% миналата година. Всичко това обаче едва се отразява на заетите, които се усилват с по-малко от 550 души общо за всичките 100 компании.

Реколтата в страната като цяло е по-слаба през предходната година. По данни на Министерството на земеделието в страната са добити 6.2 млн. тона пшеница, което е с 12% по-малко от 2021 година Царевицата за зърно е с 26% надолу до 2.5 млн. тона, а добитият слънчоглед се усилва с 6% до 2.1 млн. тона. Високите цени обаче компенсират оборотите на търговците.
Реклама
Очакванията изобилието да продължи накараха доста компании да задържат количества в складовете с вярата за огромни облаги. Успокояването на пазара обаче очевидно намали цените, а това ще се отрази на резултатите им през тази година. Традиционните първенци С една позиция нагоре до водач в бранша се изкачва най-големият локален търговец - бургаската " Севан ", която е на пазара към този момент близо 30 години. Компанията е благосъстоятелност на Артур Акопян и фамилията му и е част от група, която с изключение на с търговия със зърно се занимава и с обработка на земя (120 хиляди дка лични и под аренда), има големи зърнобази и камиони. С над 25% растеж през предходната година оборотът на компанията към този момент наближава 1 милиарда лева

Миналогодишният водач " Агро ръб " обаче внезапно свива резултатите си и от над 1 милиарда лева доходи пада до 285 млн. лева, с което заема 13-а позиция. Това не е изненада, като се има поради, че компанията, благосъстоятелност на Цанко Коловски, търгува главно с украинско зърно, което транспортира през Черно море.

Топ три се добавя от две компании, които са част от огромни интернационалните търговци. " Каргил България " е благосъстоятелност на американската Cargill и търгува със зърно и маслодайни култури, а през 2022 година оборотът й надвишава 900 млн. лева Компанията е и най-големият шеф в бранша - заетите нарастват с повече от 10% и към този момент надвишават 1500 души. Основната причина за това е, че локалното сдружение има център за споделени услуги, които дава на групата и клиентите й.
Реклама
" Кофко интернешънъл България " пък е част от китайската Cofco, която влезе в страната през 2019 година и бързо се изкачи до челните позиции в бранша. През предходната година продажбите на компанията остават на практика непроменени (-1%).

Следващата компания - " Ойроконсулт ", е измежду малко известните в бранша и има единствено един човек личен състав. Според доклада й в Търговския указател се занимава с преправка на черен маслодаен слънчоглед посредством външни подизпълнители от страната. Това не й пречи през 2022 година оборотът й да нараства с близо 40%. Компанията е благосъстоятелност на Васил Михайлов Василев, който има и преработвателна компания - " Ойропак ", в Попово, където заетите са близо 280 души по данни към юли тази година.

На пета позиция се подрежда " Билдком ", която търгува главно с пшеница. Компанията доближава над 635 млн. лева продажби с впечатляващ растеж - 68%. Групата на Ангел Георгиев е по-позната с производителя на слънчогледово олио " Олива ", а консолидираните й доходи надвишават 3 милиарда лева По-рано тази година компанията разгласи, че посредством дъщерното " Логистичен център - Варна " ще строи пристанище за зърно във Варна за 100 млн. евро, половината от които са заем от Европейската капиталова банка. Терминалът би трябвало да е подготвен през 2026 година

Невидим в класацията остава един от огромните производители и търговци - " Агрия груп холдинг ", който включва над 20 компании. Присъстват обаче дъщерните му " Кристера " (8-о място), " Корн трейд " (15-о място), " Кехлибар " (39-о място) и " Кристера-агро " (94-то място). Групата обработва над 150 хиляди дка земя в Североизточна България и също възнамерява създаване на пристанище - на Белославското езеро, за 45 млн. евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР