Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното

...
Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното
Коментари Харесай

Експлозия разтърси жилищна сграда в Украйна. Ударено и летище в централната част на страната

Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.

Русия предприе въздушна офанзива против Украйна, само че украинските системи за противовъздушна защита отблъснаха всички ракети и безпилотни самолети при приближаването им към Киев, оповестиха военни представители на украинската столица, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Противовъздушната защита е унищожила всичко, което се е насочвало към града още при захода му отдалече “, сподели Сергий Попко, шеф на военната администрация на Киев.

От май насам Русия неколкократно нападна Киев, основно нощем.

Свидетели оповестяват през днешния ден пред Ройтерс, че са чули няколко гърмежа в региона, само че не и в самия Киев, като детонациите са звучали като заличаване на цел от системите за въздушна защита.

Тази нощ в Украйна имаше още веднъж паника за въздушни удари.

Междувременно двадесет души, в това число пет деца, бяха ранени от детонация, която удари двуетажна жилищна постройка покрай централния украински град Днепър в събота. Спасителите извадиха хора отдолу под руините, сподели Серхий Лисак. Според него три от децата са в тежко положение. Общо 17 души са били лекувани в болница. Доклади в обществените медии гласят, че съветска ракета е предизвикала детонацията и че постройката на службите за незабавна помощ също е била ударена.
Летище в Централна Украйна бе изумено при съветски удар
Летище наоколо до град Кропивницки, Централна Украйна, бе изумено при съветски удар, оповестиха украинските военновъздушни сили, представени от Франс прес.

„ Шест ракети и пет ударни дрона бяха изстреляни от съветските сили, сподели по малкия екран представителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат.

„ Четири от шестте ракети бяха свалени от противовъздушната защита, а останалите две са поразили летището покрай град Кропивницки “, осведоми представителят.
Украинците са „ решени да освободят страната си “
Украйна е подготвена да стартира своята дълго чакана контраатака, с цел да си върне окупираната от Русия територия, сподели Володимир Зеленски в изявление, оповестено в събота. Той съобщи: „ Ние мощно имаме вяра, че ще успеем. Не знам какъв брой време ще отнеме… само че ние ще го създадем и сме подготвени. “

Плановете на Украйна за контранастъпление остават, сподели заместник-министърът на защитата Володимир Хаврилов пред Ройтерс в събота, макар „ невижданата “ и безмилостна вълна от ракетни удари в страната през последните седмици.

Планът за контранастъпление на Украйна е „ доста впечатляващ “ и може да успее, сподели военачалник Дейвид Петреъс в програмата Today на BBC Radio 4, добавяйки, че украинците са „ решени да освободят страната си “. Петреъс, който оглавяваше Централно разузнавателно управление на САЩ и ръководеше интернационалните сили в Ирак и Афганистан, неотдавна пътува до Киев, където се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски.
Пригожин: Фракции в Кремъл унищожават страната
Лидерът на съветските наемници Евгений Пригожин съобщи, че фракции в Кремъл унищожават страната, пробвайки се да посеят разкол сред него и чеченските бойци. Той сподели още, че разногласието сред него и чеченските сили е позволен. Но шефът на Вагнер упрекна за раздора неидентифицирани фракции в Кремъл, които той назовава „ Кремълски кули “.

Двама души бяха убити и двама ранени при обстрел на украинска артилерия по Белгородска област в Русия в събота, сподели губернаторът Вячеслав Гладков. Той написа в Telegram: „ От тази заран обитаемоте места в градския регион Шебекино са обстрелвани от украинските въоръжени сили “. Украйна отхвърли да е атакувала Белгород, заявявайки, че са отговорни съветските бунтовници.

Евгений Пригожин сподели, че е подготвен да изпрати бойци в региона на Белгород, който граничи с Украйна и е подложен на натоварен обстрел.
Кремъл забрани достъпа на западни публицисти на интернационалния стопански конгрес в Санкт Петербург
Западни публицисти от „ вражески страни “ няма да бъдат позволени до интернационалния стопански конгрес в Санкт Петербург, който стартира на 14 юни и който президентът Владимир Путин употребява, с цел да покаже съветската стопанска система на световните вложители.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР