“Ако нашите съюзници решат да разположат ядрени оръжия в рамките

...
“Ако нашите съюзници решат да разположат ядрени оръжия в рамките
Коментари Харесай

“Няколко минути до Москва”: Полша се изтърва за секретните планове на НАТО

“Ако нашите съдружници решат да разположат нуклеарни оръжия в границите на “Ядреното шерване ” и на наша територия, с цел да укрепят сигурността на източния фланг на НАТО, ние сме подготвени за това “, сподели Анджей Дуда в изявление за локалното издание “Факс ”. Защо Варшава се нуждае от това и какви са вероятните последици?

Полски разногласия

„ Ние сме съдружници и имаме избрани отговорности, което значи, че ние просто прилагаме обща политика “, изясни полският президент.

И добави, че този въпрос неведнъж е бил обсъждан в договарянията със Съединени американски щати. При това по самодейност на американската страна.

Трябва да се означи, че даже във Варшава това беше признато двусмислено.

„ Наистина желая Полша да бъде в сигурност и въоръжена, само че е целесъобразно всичко да се претегли деликатно, с цел да разберем към какво се стремим всички “, отговори министър председателят Доналд Туск същия ден.

Членовете на неговата партия бяха доста по-малко дипломатични. „ Изненадващо е, че президентът Дуда още веднъж излиза с интернационална самодейност, без де факто да комуникира с държавното управление, мисля, че първо би трябвало да има диалог, а по-късно всичко останало, изключително откакто държавното управление организира външната политика ”, сподели депутатът от ръководещата „ Гражданска коалиция ” Цезарий Томчик.

А външното министерство даже загатна, че изказването на Дуда е провокирало отрицателна реакция измежду съдружниците от НАТО.

„ На господин президента към този момент беше казано на най-високо равнище – и дано да поясним: не-полско – да не приказва за това, тъй като към момента няма късмет за това “, означи външният министър Радослав Сикорски. „ Това са доста комплицирани въпроси че ние обсъждаме в групата по нуклеарно обмисляне на Северноатлантическия алианс в най-голяма секретност ”, добави той.

След обществена спънка Дуда предложения Туск да се срещнат. Той отхвърли, базирайки се на пневмония. И има доста други неща за правене. " След къса (надявам се) пауза заради заболяване, внезапно ще се върнем към работа. На 7 май е Европейският стопански конгрес, на който с Урсула фон дер Лайен ще представим Плана за Европа, на десети - реконструкцията на държавното управление (няколко министри би трябвало да бъдат заменени, тъй като се кандидатират за европейски депутати) “, написа министър председателят на профила си в “Екс ”.

Реакцията на Русия

Москва също реагира отрицателно.

„ Военните, несъмнено, ще проучват, в случай че това бъде изпълнено, мисля, че във всеки случай ще подхващат всички нужни ответни стъпки, с цел да подсигуряват нашата сигурност “, сподели прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

Министерство на външните работи дефинира това като провокация. Както означи представителят на ведомството Мария Захарова, на Полша не ѝ е задоволително просто да бъде член на НАТО.

„ Варшава взе участие интензивно в развиването на така наречен взаимни нуклеарни задачи на Северноатлантическия блок като страна, предоставяща директна поддръжка за такива интервенции “, изясни тя.

Ами ДНЯО?

Самата стратегия за шерване на нуклеарни оръжия, в границите на която Варшава се надява да разполага с нуклеарни оръжия, е в действие отдавна - в действителност Вашингтон я ползва от 1954 година, когато Съединени американски щати за първи път реалокираха самолети с атомни бомби в Англия. След това бяха добавени други страни.

До 2021 година Съединени американски щати ще имат шест задгранични бази с нуклеарни оръжия. Пет са в Европа: “Бюхел ” (Германия), “Клайне Брьогел ” (Белгия), “Волкел ” (Холандия), “Авиано ” и “Геди ” (в Италия). Всяка съдържа 20 бомби Б61. В база “Инджирлик ” в Турция са повече - 50.

Федерацията на американските учени съобщи, че оръжията са били изведени от Турция заради влошени връзки с Анкара.

Москва неведнъж е изтъквала, че съхраняването на американски атомни бомби в трети страни нарушава Договора за неразпространение на нуклеарните оръжия. От всички членове на нуклеарния клуб единствено Съединени американски щати си разрешават това.

Това обаче не е първият път, когато Варшава повдига тази тематика: предходната година тогавашният началник на държавното управление Матеуш Моравецки изиска от Белия дом да „ показа “ Б61. И тази тематика породи в полските медии през 2015 година

През 2022 година даже направиха изследване на публичното мнение: 54,1% -за, “29,5 ” - срещу.

Защо ѝ е на Полша това?

Варшава интензивно поддържа Киев в спора с Москва и е един от най-щедрите донори за Украйна. Според Сикорски от февруари 2022 година за ВСУ са изхарчени 8,4 милиарда евро. Общо Полша е изпратила 44 пакета оръжия: апропо към 300 танка и други типове тежко съоръжение, 14 изтребители, хеликоптери, системи за Противовъздушна отбрана и муниции. Други 16 милиарда са отпуснати за филантропична помощ и поддръжка за бежанците.

Но арсеналите на полската войска не са на привършване - съдружниците, изключително Съединени американски щати, оказват помощ. Така при започване на предходната година бяха закупени 116 танка “Ейбрамс ”. Има и амбициозни проекти за доставки от Южна Корея: хиляда танка K2 “Черна Пантера ”, повече от 600 гаубици K9, 288 РСЗО K239 “Чунму ”, три ескадрили изтребители ФА-50.

Полша също има към 50 Ф-16, повече от всяка друга страна от някогашния социалистически блок. В същото време Варшава и Вашингтон подписаха съглашение за закупуване на 32 най-нови Ф-35.

Подобна милитаризация прави Полша една от най-мощните във военно отношение страни, а разполагането на американски нуклеарни оръжия ще добави политически капитал. В резултат на това Съединени американски щати ще получат нов мощен съдружник оттатък океана – като контраст на Германия и Франция. Освен това, което е значимо, по-послушен от Париж и Берлин.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед24106Проф. Нако Стефанов за трагичната орис на България в новите геополитически реалностиАлтернативен Поглед14823Проф. Нако Стефанов: " Преход към многополярност и образуване на нов международен ред " Алтернативен Поглед46967„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед27640Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед31999Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед131951Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед91352Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед84499Полк. Николай Марк
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР