Обмислят периода на принудителната изолация за заразени с коронавирус да

...
Обмислят периода на принудителната изолация за заразени с коронавирус да
Коментари Харесай

Здравните власти допускат хората с бустер да са в най-кратка карантина

Обмислят интервала на насилствената изолираност за инфектирани с ковид да бъде скъсен от 14 на 10 дни, а на карантината за контактни лица - от 10 на 7 дни. В доста страни за хора с сложена бустерна доза дори въобще няма карантина. Това заяви здравният министър Асена Сербезова. Държавният основен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев уточни, че участниците в съвещанието на Консултативния съвет за национална сигурност евентуално ще бъдат карантинирани по новите по-съкратени периоди за карантина. В взаимозависимост от това кой какъв имунен статус има – има ли бустер, или не, ще бъде подложен под друг период карантина, посочи той.

Днес ще се организира съвет по имунопрофилактика, а по-късно денем ще заседава пандемичният комитет.

След извършеното в понеделник при президента съвещание на КСНС ръководителят на Народното събрание Никола Минчев се почувствал зле и след изработен тест е открито, че е позитивен за COVID-19. От държавния пресцентър към този момент оповестиха, че министър председателят Кирил Петков, началникът на кабинета му Лена Бориславова, както и вицепремиерът и финансов министър Асен Василев са се самоизолирали. Петков ще бъде заместван от вицепремиера Калина Константинова за присъствени задължения в страната. Василев ще работи отдалечено. Президентът Румен Радев и представителите на екипа му, които участваха в КСНС, също са се самоизолирали.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов разгласи, че в случай че му наложат карантина, ще я съблюдава, само че не има намерение да се самоизолира. Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия разгласи във Facebook, че не предстои на карантина, макар че през вчерашния ден взе участие в КСНС. " Съгласно заповедта на министъра на опазването на здравето от 22.10.2020 година и разпоредбите на РЗИ за нейното приложение, аз НЕ подлежа на наложително карантиниране, защото съм преболедувал Covid по-малко от 3 месеца преди контакта със инфектиран. Тестът ми за Covid -19 е негативен. Във връзка с това имам намерение да продължа да извършвам отговорностите си, като ще проследявам всекидневно здравния си статус ", посочи той.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова разгласи, че ще се самоизолира след присъединяване си в КСНС. В пост в обществените мрежи тя насочи и рецензии към Никола Минчев, като дефинира държанието му като " безгрижно ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР