Областната администрация в Бургас обяви процедура за избор на изпълнител

...
Областната администрация в Бургас обяви процедура за избор на изпълнител
Коментари Харесай

Търси се кой да събори незаконни постройки в "сарая" на Доган

Областната администрация в Бургас разгласи процедура за избор на реализатор за събарянето на две от противозаконните постройки към така наречен " морски сараи " на Ахмед Доган в парка " Роснец ". Информацията за това е оповестена малко след края на работния ден в четвъртък (21 октомври) в уеб страницата за електронни публични поръчки. Сградите, за чието срутване държавното управление отпусна 69 хиляди лева са триетажна солидна сграда и преместваем обект за защита. Трета двуетажна постройка, за премахването на която също има издадена заповед от кмета на Бургас Димитър Николов, сега е обект на правосъден спор и до приключването му по нея не могат да се подхващат никакви дейности, обясниха от Областната администрация в града.

Обявеният търг за възлагане на публичната поръчка е на стойност от близо 58 хиляди лева (без ДДС). Крайният период за подаване на предложения е 1 ноември, а в оповестения план на контракт с евентуалния реализатор не е споменат период за осъществяването на дейностите по унищожаване на противозаконното строителство. В приложената примерна техническа спецификация обаче е маркирано, че срокът за осъществяване на строително - монтажните работи не следва да бъде по-дълъг от 30 календарни дни.

Всичко за противозаконното строителство в сараите на Доган -.

Първата от двете противозаконни здания в държавен парцел, които подлежат на срутване, е триетажна с приблизителна застроена повърхност от 80 кв.м. Втората, е преместваем павилион 2 х 2 м за защитата на резиденцията, употребена от почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган.

Според техническото предложение към документите по оповестената социална поръчка премахването на триетажната постройка ще коства към 56 хиляди лева За събарянето на павилиона за защитата пред резиденцията са планувани малко под 1000 лева

Предметът на публичната поръчка включва механизирано разрушение на солидната постройка, натоварване и превозване на строителните боклуци до общинско хранилище. Преместваемият обект ще бъде демонтиран и изнесен от парцела до място, посочено от регионалния шеф на Бургас. Там ще се съхранява и имуществото на разрушените постройки.


© Йово Николов

" Водната спортна база " на н. Чукалята в парка Росенец.

В края на август м.г. от администрацията на бургаския кмет Димитър Николов оповестиха в отговор на въпроси на " Дневник ", че само трафопостът в парцелите на сдружението " Хермес солар ", парк Росенец, които Доган употребява за лятната резиденция, е с изрядни строителни документи.

" Догансарай " - полуостровът на кривите огледала -

Тогава информация в имотния указател, направена от " Дневник ", сподели, че притежател на три частни парцела на н. Чукалята е точно сдружението " Хермес солар ". В единия от тях с позволение за градеж за " Водна спортна база " е построен " сараят " на Доган, както и спомагателна сграда към него. В останалите два терена има открит басейн, трафопост, 500 кв.м оранжерии и една двуетажна постройка. От всички тези обекти с изключение на двете тела на " водната база " законни се оказаха единствено трафопостът и откритият басейн.

 Двуетажната противозаконна постройки на плажа край сараите на Доган, която също предстои на унищожаване, само че за нея към момента се водят правосъдни каузи.
© Петя Михова

Двуетажната противозаконна постройки на плажа край сараите на Доган, която също предстои на унищожаване, само че за нея към момента се водят правосъдни каузи.

За басейна и за спомагателната постройка към така наречен водна спортна база са издадени само актове за определяне на годността за приемане на градежа, само че не и позволения за използването им. Още по-назад в процедурата се оказва същинският корпус на сараите, за който са издадени единствено " три акта за приемане на структурата на обособените стадии от строителството ". При това състояние тя също не би трябвало да бъде употребена.

В случаите, когато бъде установено, че здания в градеж въпреки всичко се населяват, законът задължава кмета на съответната община да забрани използването им и да подреди прекъсването на тока и водата в тях " с изключение на нужните за потребностите на строителството ".

Оказа се обаче, че кметът на Бургас Димитър Николов не е извършил нито едно от тези отговорности. От документите, които " Хермес солар " е показала в хода на инспекцията през лятото на м.г. е станало ясно, че към този миг е била в ход процедура по вписване на градежите за въвеждането им в употреба. В закона обаче няма период за приключването й. В случай, че не бъдат показани всички нужни документи за въвеждане на обекта в употреба, би трябвало да бъдат издадени съответните заповеди за възбрана на използването им.

С други думи почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган е обитавал и евентуално ще продължи да употребява като своя резиденция парцелите на " Хермес солар ", на съображение на процедура без период за привършване. Тъй като те не са въведени в употреба, не съществува и законово съображение за тях да бъдат плащани налог здания и такса боклук. Няма публична информация да е завършила и инспекцията на прокуратурата за събитията, при които се е появила дългата 200 м кейова стена пред резиденцията на Ахмед Доган. По време на осъществената инспекция за нея също не бяха открити позволения за градеж или каквито и да е било други документи.

 За строителството в морето на 200 м кейова стена не е открит нито един документ.
© DronBurgas

За строителството в морето на 200 м кейова стена не е открит нито един документ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР