Областен етап от процедурата за попълване на Национална система Живи

...
Областен етап от процедурата за попълване на Национална система Живи
Коментари Харесай

Една кандидатура от Област Плевен за попълване на националната система „Живи човешки съкровища – България“ за 2022 г.

Областен стадий от процедурата за попълване на Национална система „ Живи човешки съкровища – България “ за 2022 година се организира през днешния ден, 27 септември, онлайн посредством платформата Zoom.

Експертната комисия, управлявана от заместител регионалния шеф Александър Трайков и членове доктор Ива Станоева – ИЕФЕМ – Българска академия на науките, Миглена Николаева –  началник отдел „ Етнография “ на РИМ – Плевен, Елеонора Ходжаджикова – специалист координатор на районно експертно-консултантски център – Плевен прегледа постъпилата кандидатура от област Плевен.

„ Винопроизводството – обичайната изработка и приложимост в Плевенския регион “ е наименованието на показаната активност, чиито вносители са НЧ „ “Съгласие 1869 “, гр. Плевен, Институт по лозарство и винарство, гр. Плевен, локалната маза вила “Гривица “, винарска къща „ Мизия “ и фолклорен отбор „ Мизия “.

Комисията установи, че формалните критерии са изпълнени и мина към разискване на кандидатурата всъщност. Тя показва детайла винарство, който е вписан в сферата „ Знания, традиции, отнасящи се до природата и вселената “ националния указател на нематериалното културно завещание. Кандидатурата има отношение и към сферата „ Социални традиции, обреди и празнични събития “ поради символната и ритуална приложимост на виното в обществената и религиозната тържественост на общностите.

Винарството е обичаен занаят за Плевенския регион от епохи, който и през днешния ден продължава да се практикува от голям брой семейства, от дребни винарни, а също и от Института по лозарство и винарство, основан през 1902 година на основата на богатите обичаи на локалното население.

Знанията и уменията за развъждането на лозовите насаждения, за добиването и обработването на гроздето, на неговата ферментация, за приемането на виното не престават да се предават в неофициалната среда на фамилията. Днес редом се развиват и формалното образование, и научно-изследователската активност, които в актуалните условия спомагат за устойчивото развиване на лозарството и винарството в района. Като други позитивни страни на кандидатурата комисията означи положителното показване в документите на другите по вид общности, които са директно свързани с детайла – производители, консуматори /местни, национални, чуждестранни/, обучители, откриватели. Значимото място на винопроизводството и виното в религиозния, обредния и празничния живот на общностите, ограниченията, които до момента са осигурявали жизнеността на лозарството и винарството в района са измежду достолепията на кандидатурата.

В рамките на съвещанието гл. ас. Д-р Ива Станоева срещна присъстващите с актуализацията на Статута на Националната система „ Живи човешки съкровища – България “ – промени в документите за попълване на Националната представителна листа и въвеждане на процедури за създаване на две нови листи – Национална листа на нематериално културно завещание, нуждаещо се от незабавни ограничения за запазване и Национален указател на стратегии, планове и действия, които най-добре отразяват правилата и задачите на Конвенцията на ЮНЕСКО за запазване на нематериалното културно завещание.

Г-жа Станоева осведоми и за нововъведенията в обновения Регистър на нематериалното културно завещание, които ще спомогнат за решение обсега на постъпващите за селекция кандидатури.

               В период до 30 септември резултатите от извършения регионален стадий, следва да бъдат показани на министъра на културата. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР