Обикновено, когато говорим за България като космическа държава се сещаме

...
Обикновено, когато говорим за България като космическа държава се сещаме
Коментари Харесай

53 години българска космическа наука

Обикновено, когато приказваме за България като галактическа страна се сещаме за полета на Георги Иванов, с който България се подрежда измежду първите шест галактически държави; за Александър Александров, който лети през 1988 година, и евентуално за фамозната българска галактическа храна.

От малко повече от половин век обаче, се развива българската галактическа просвета, а тази година Институтът за галактически проучвания и технологии към Българска академия на науките (ИКИТ) отбелязва своята петдесета годишнина.

Мисията на института е провеждането на фундаментални и приложни проучвания в региона на физиката на Космоса, отдалечените проучвания на Земята и планетите и развиването на аерокосмическите технологии.

Започнал от група запалянковци като лаборатория по физика на космоса, през днешния ден институтът се занимава с необятен набор действия: от слънчево-земна и галактическа физика и астрофизика през отдалечено проучване на Земята и планетите до създаването на новаторска аерокосмическа техника и технологии, всичко това в партньорство с водещи институти по целия свят.

Науката е екипен спорт и няма изобретение или иновация – дело единствено на един човек, споделя проф. доктор Димитър Теодосиев от научния съвет на института.
Чуйте какво още сподели той, както и зам. ръководителят и отговарящ връзките с обществеността на ИКИТ Валери Васев.

 Приборът Liulin-SET, част от модула част от модула ARMAS
Във връзка с научната стратегия на втория ни космонавт, Александър Александров, през 1988 година е създаден първия уред за премерване на галактическата радиация от серията „ Люлин “. За своите 34 години „ Люлин “ се трансформира в нещо като запазена марка на ИКИТ Българска академия на науките. Уредите от серията „ Люлин “ се употребяват от учени в Япония, Съединени американски щати, Русия, редица европейски страни, Канада и Австралия.
23 дозиметъра „ Люлин “ сега са в Космоса, обезопасяват необятен кръг проучвания и обезпечават данни за опити, а във високата атмосфера са доста повече.

Един от приборите ще пътува на борда на Блу Ориджин в средата на 2023 година, а преди този момент „ Люлин “ ще има на Върджин галактик – този дозиметър е поръчан от италианската академия на науките.

Повече за тази сполучлива история ще чуете от проф. Цветан Дачев – един от отличените 49 български учени в авторитетната ранглиста на Станфордския университет за най-влиятелни учени в света.

Проф. Дачев е от основателите и кръстници на прибора Люлин за премерване на радиацията в Космоса и високата атмосфера, а както ще се убедите от диалога, той не споделя колонизаторския оптимизъм на хора като Ричард Брансън и Илон Мъск за скорошно заселване на Марс и Луната.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР