Обикновената леска е един от най-разпрострените храстовидни видове в България.

...
Обикновената леска е един от най-разпрострените храстовидни видове в България.
Коментари Харесай

Необикновената обикновена леска

Обикновената леска е един от най-разпрострените храстовидни типове в България. Освен че плодовете и са доста вкусни, е и доста потребна.
Тя е шубрак с височина 2-4 м, само че се среща и като дръвче, което достуига до 8-9 м. Цъфти през февруари-март, преди разлистването, а плодовете узряват изцяло чак през август. Дава несметен плод всяка година.

Стъблото й има гладка пепелява кора, която е покрита с кафяви брадавички (лещанки). Листата са със сърцевидна основа, заострени на върха. Мъжките и женските цветове се развиват на едно и също растение. Плодовете са кръгли, със зелена плодна шапчица и вкусна ядка- лешник. Лешниците са събрани в групи от един до пет.

Плодовете на елементарната леска са добре познатите ни лешници, които се употребяват, с изключение на за непосредствена консумация (полезни са сурови), само че и за приемане на лешниково масло, тахани и пасти и в приготвянето на разнообразни ликьори. Леската има гъвкава и доста здрава дървесина, по тази причина от стъблата се вършат обръчи, кошници, бастуни и други красиви и издържливи предмети на бита.

В състава на леската като билка, от която се употребяват листата и кората, влизат към 10% кондензирани танини, флавоноиди, катехини, следи от етерично масло
смолисти киселини, а в листата има и парафини.

Кората се употребява при лекуване на атеросклероза, разширени вени и високо кръвно налягане- за задачата се запарва една супена лъжица ситно нарязана кора в една чаша вода и се приема всеки ден, до момента в който не се почувства резултат.

Сухи листа от леска - при проблеми с простатната жлеза- отвара от една супена лъжица ситно нарязани сухи листа, един път дневно.
При задържане на течности- 2 супени лъжици кора и 2 супени лъжици листа от леска се варят 15 минути в литър и половина вода. Сместа се оставя да кисне 2 часа и се прецежда. Изпива се на глътки в границите на едно денонощие.



Леската се употребява от националната медицина при лекуване на още много болести, само че е наложително преди този момент да се допитате до експерт и да не предприемате каквото и да е лекуване без да пита. Твърди се, че леската като билка оказва помощ при:

 липса на вкус
 анемия
 камъни в бъбреците
 диабет
 хемороиди
 гуша
 жлъчка
 жълтеница
 различни кожни заболявания
 заболявания на мускулната система

Що се отнася до плода, сещайте се по-често за него. Освен, че са доста вкусни, лешниците са и извънредно потребни. В една шепа лешници се съдържат огромно количество протеини и фибри, както и витамин Е, витамини от групата B, магнезий, манган, фосфор, цинк и калий. Те са богат източник на моно- и полиненаситени мазнини и съдържат приемливо количество омега-6 и омега-9 мастни киселини. В състава им влизат антиоксидантите- най-много в люспата, по тази причина е хубаво да ги консумирате сурови, в случай че желаете да извлечете максимума от потребни субстанции. Лешниците са в положение да оказват помощ, когато има инфекциозен развой в организма, защищават сърцето и понижават равнищата на кръвната захар.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР