Обикаляли ли сте улиците на града си, посещавайки барове и

...
Обикаляли ли сте улиците на града си, посещавайки барове и
Коментари Харесай

Ефекти от алкохола върху човешкото тяло

Обикаляли ли сте улиците на града си, посещавайки питейни заведения и клубове в късните съботни нощти? Ако отговорът е „ да ”, значи би трябвало да сте се натъкнали на хора, клатушкащи се и неспособни да приказват обикновено, оплаквайки се, че целият свят към тях се върти! Обикновено игнорирате техните недоволства, считайки, че те просто малко са „ подпийнали ”. Но какво тъкмо се случва с хората, консумирали алкохол? Може и да е малко по-сложно и по-опасно, в сравнение с си мислите..........

Алкохол

Макар терминът „ алкохол ” да се отнася за цялото семейство органични съединения като метанола, етанола, изопропанола и така нататък, в по-общи случаи тук приказваме за етанол, защото той най-често се среща в тези питиета.

Етанолът е органично съединяване, направено от молекулите на въглерода, водорода и кислорода. Той е високо латентна течност с изразителен аромат и има висок афинитет към водата. Всъщност защото той е мощно разтворим във вода, той е най-стабилният депресант за централната ни нервна система. Той е мощен хипнотичен седатив с доста странични резултати. Доколко ще е наранена централната ни нервна система зависи от количеството алкохол в кръвта, наречено Върховен административен съд (Blood Alcohol Content).

Първоначални ефекти

При приема на алкохол човешкото тяло с течение на времето претърпява съществени промени. Отначало човек се усеща по-спокоен и отпочинал, което се последва от по-объркани придвижвания и многолюден диалект. Този стадий постоянно се назовава еуфория, при която Върховен административен съд е към 0.03 до 0.12%

Механизъм на усвояване и разпространение

Когато се употребява алкохол, той първо визира устната празнина и минава към хранопровода, причинявайки анестетичен резултат. След това минава към стомаха, където остават единствено 20%. Останалите 80% се всмукват от тънките вътрешности и се популяризират из цялото тяло, попадайки в клетките на съвсем всеки орган.

Метаболизъм и неговите ефекти

Алкохолна дехидрогеназа - ензимът, секретиран от чернодробните клетки- трансформира алкохола в ацеталдехид, който пък по-нататък се образува в оцетна киселина и най-после в ацетат. Ацетатът е съединяване от мазнини, които образуват местни депа. Поради хроничното и непрекъснато приемане на алкохол, се усилват и равнищата на мастните киселини, което довежда до Цироза на черния дроб. Тъй като той извършва витална роля като филтриращ механизъм на тялото, неговата некадърност да извършва тази функционалност в последна сметка довежда до Хепатит.

Карциногенни ефекти

Алкохолът попада в първа група на карциногените. Макар предходни изследвания да не са успяли да създадат директна връзка сред алкохола и рака, има мощна индикация, че алкохолът усилва резултата на други карциногени, като тютюна. Прекомерната приложимост на алкохол прави устата, ларинкса, фаринкса и хранопровода по-податливи към заболяване от рак.

Основни резултати върху човешкото тяло

Има разнообразни резултати от алкохола върху човешкото тяло според от концентрацията му в кръвта. Основно се класифицират както следва:

- Когато Върховен административен съд е от 0.09 до 0.023%, положението е познато като заспалост. Хората се усещат сънени, придвижванията им става по-некоординирани, губейки салдото на тялото. Характеризират се и със мъгляв взор.

- Когато Върховен административен съд е сред 0.17 до 0.28% положението е познато като комплициране. Характеризира се с раздразнително прочувствено държание, в което хората стават прекомерно сантиментални или даже нападателни. Не са сигурни в това, което правят. Гаденето е постоянно срещан признак в тази фаза.

- Когато Върховен административен съд е от 0.25 до 0.39% положението е познато като ступор. В това положение придвижванията на тялото са съществено повредени и малко по-късно пациентите изгубват схващане. Съществува риск от изпадане в кома или даже гибел.

 Ефекти от алкохола върху човешкото тяло

- Когато Върховен административен съд е от 0.35 до 0.50% положението е известно като кома. Характеризира се с изпадане в безсъзнание, когато рефлексите на тялото съвсем липсват, вдишването и издишването се утежняват, което води и до понижаване на сърдечния темп.

- Когато Върховен административен съд прескочи 0.5% резултатът е „ щета ” в централната нервна система, която в последна сметка довежда до гибел.

Алкохолизмът е сериозен публичен проблем. Докато консумирането му развива доста и най-различни заболявания, отказването му пък дава като резултат доста признаци, като делириум тременс, който има висок смъртен % (35%), в случай че не бъде лекуван. По време на бременност консумирането на алкохол може да докара до ембрионално алкохолно спектрално нарушаване.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР