Обичам Коледа не толкова заради сармичките и подаръците, заради лампичките

...
Обичам Коледа не толкова заради сармичките и подаръците, заради лампичките
Коментари Харесай

Кино коледно настроение с Hera.bg

Обичам Коледа не толкоз поради сармичките и подаръците, поради лампичките и коледните песни, обичам Коледа поради филмите. Най-сетне намирам време, най-накрая е спокойно и умерено.

“Моята селекция коледни филми няма " Сам у дома ", няма захаросани Дядо Коледа и комерсиален възторг. Стига ми и този около мен. ”

Моите коледни филми са за особените моменти към празниците, в които малко полудяваме, прекаляваме, малко ни е неловко и необичайно да сме толкоз " дружно ", както повелява традицията. И се чудим - защо ли е тази традиция, защо е този целият звук. Е, киното е тук да ни припомня.

Ретро класика, надалеч от пъстрота възторг
" Животът е прелестен " (It's a wonderful life)

Знаете клишето: " Човек прави оценка нещата, едвам откакто ги изгуби " Този филм е тъкмо за това. Класиката на Франк Капра от 1946 година с прелестния Джеймс Стюарт демонстрира какво е да те няма, да видиш живота си, все едно в никакъв случай не е те имало в него. Дистанцията на времето и черно-бялото не могат лишават силата на този филм, който без наставление и възторг ни връща към значимите неща в живота. И да, фамилията е първото от тях. А и през днешния ден - по-актуален от по всяко време било.



Коледен дух по френски
" Коледна приказка " (Un conte de Noël)

Като казахме " семейство ", ето още едно, само че малко необичайно. Семейство, в което съвсем в никакъв случай не царува съгласие и естетика, по-често отчуждение, кавги и назадничавост. Когато главата на фамилията Юнон (в ролята Катрин Деньов), една малко демонична и рядко любяща майка, има потребност от трансплантация, цялото семейство още веднъж се събира. И да, това става по Коледа. До какво ще докара конфликтът на характери и остарели спорове и в името на какво, всичко това изгуби значение.



Исторически, по действителни събития
" Весела Коледа " (Joyeux Noel)

Отново европейски филм за. Студ и мрак, бедност и самотност - бойци гинат по окопите. Внезапно в тишината се разнася " Тих нощ, свята нощ " на немски, подета от противников глас - на френски. Една и съща ария, един и същи празник, в душата си - едни и същи хора. Този филм може да трогне и най-циничния фен. Защото Коледа не е единствено празник - той е положение на духа, което копнее да подарява обич.



Семеен, само че по Бергман
" Фани и Александър " (Fanny and Alexander)

Ингмар Бергман е деликатен режисьор. Когато той прави " фамилен " филм, би трябвало да сме деликатни също. За това, че фамилията ще се разголи, ще открие тайните си и ще заплете нови истории над руините на старите. Отегчително ли? Не, тъй като всичко това се случва през очите на две деца - има и смях, и драма, и всичко. И тъкмо в този ракурс Бергман демонстрира висшето си майсторство на режисьор - с умeние, само че притежаващ фина душа.



Анимация, с Джим Кери като Чичо Скрудж
" Коледна ария " (A Christmas carol)

" Коледна ария " е превъзходната, безконечна история на Чарлс Дикенс за чудесата по Коледа. Преображенията, които стават, когато човек обърне взор към душата си - колкото и да е обръгнала и безчувствена. Чичо Скрудж, анимираният талант на Джим Кери, бива посетен от призраците на Коледа и познатата от детските ни дни история стартира. Анимацията на Дисни е контрастна, реалистична и забравете принцесите - това е същинският живот, в който чудесата са по-реални и мъчителни от всяка приказка.



Нетипичната коледна комедия
" Лошият Дядо Коледа " (Bad Santa)

Добре, би трябвало да споменем белобрадия дъртак - не може коледен филм без история с премеждия за него. Но дано за момент завъртим очи в досада и погледнем настрана към един неприятен Дядо Коледа. Били Боб Тортнтън е Дядо Коледа, какъвто не сте го виждали - той пие в повечко, езикът му ще накара и остарял моряк да се черви в ъгъла и несъмнено си пада по Снежанки. И те по него. Дали ще се посмеете - несъмнено, дали ще избягате от захаросания церемониал на суетата - обезпечено.



Романтичен, само че не блудкав
" Ваканцията " (The Holyday)

Защо от всички сантиментални коледни филми тъкмо този? Защото той е непретенциозен и благ, тъй като две страхотни актриси разгъват една палитра от положения, чувства, фантазии и разочарования. Героините на Камерън Диаз и Кейт Уинслет разменят местата си за празниците. Те не се познават, дели ги цялостен океан, само че копнеят да намерят себе си още веднъж и да си напомнят кои са. Не, няма " просветлените " моменти от " Яж, моли се и бит " - само че има животът-като-на-всеки различен, по-реален от всяко " прояснение ", тъй като е осезателен, тъй като е вероятен. Като любовта, за която отваряме сърцето си, без боязън от нова болежка.



Екшън, който не омръзва
" Умирай мъчно " (Die hard)

А може би желаете на тази Коледа да избягате от тематиката, да не виждате всички тези коледни знаци, страсти, които би трябвало да изпитаме, думи, които да изречем и замечтани погледи, които да демонстрираме пред другите. За тези положения по празниците - един постоянен, типичен екшън. " Умирай мъчно " 1 е коледен филм, колкото Коледа е времето, в което героят на Брус Уилис взема решение да се сдобри с жена си. Да, добра концепция, само че първо би трябвало да избави света, а против него е един не по-малко обаятелен " изверг " - Алън Рикман. Силен екшън, който е останал в кино историята като един от най-хубавите в жанра, ще ви избие от главата всякаква коледна патетика.



За всеки случай
" Наистина обич " (Love actually)

Знам, че сте го гледали десетки пъти, само че този филм постоянно прави работа за празниците. Той е филмът, на който се смееш и плачеш, само че без евтини трикове, а с автентичен британски комизъм и атмосфера. Няма празна сцена, няма непотребен жест и дума - всичко работи безотказно да те заведе до края, когато си не запомнил къде си, а си се забавлявал до дъно и откровено. Тогава е щураво, харесваме се повече и сме по-смели да си кажем, каквото е на сърце. Защото празниците са за хората, които се гледат в очите, до момента в който сърцата им приказват. А тогава всичко остава встрани.

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР