Откритият бойкот от страна на ДСИ се провали. Управляващите елити

...
Откритият бойкот от страна на ДСИ се провали. Управляващите елити
Коментари Харесай

Северна Македония ще има избран президент, условието за избирателна активност е изпълнено

" Откритият протест от страна на ДСИ се провали. Управляващите елити бяха победени от народа. Днешният ден извади на повърхността всички игри на държавното управление и с това се оказа правилно това, за което предизвестяваме, че ДСИ желае рецесия ", сподели Муцунски.

За сходен сюжет на изборите за президент в Северна Македония от ВМРО-ДПМНЕ говореха в последните дни от предизборната акция, а през целия ден главният акцент беше дали в президентските избори ще бъде преминат конституционният предел за дали своят вот над 40 % от записаните в изборните описи. Към 18.30 ч. съгласно информация от Държавната изборна комисия за президент са дали своят вот 46,37 % от гласоподавателите, а в парламентарните избори са дали своят вот 53,43 % от гласоподавателите в Северна Македония.

В страната през днешния ден се организира втория тур на президентските и парламентарни избори.

Според представителя на СДСМ Богданка Кузеска, която също направи изказване в партийната централа, изборите са били почтени и демократични, макар че са били установени незначителни нередности.

" Всяка партия ще дава отговор пред себе си и пред жителите. СДСМ прикани всеобщо жителите да упражнят правото си на глас ", сподели Кузеска в отговор на въпрос за " тихия протест " на президентските избори. Съмненията за подобен протест се дължат на данните на Държавната изборна комисия, че в регионите с преобладаващо население от албанската общественост изборната интензивност беше доста по-ниска, в сравнение с в първия тур на президентските избори.

Говорителят на ДСИ Арбер Адеми съобщи, че чакат историческа победа и всеобщ референдум за обединението " Европейски фронт ", която ще има над 20 депутати и изрично отхвърли партията да е провела протест на президентските избори, наричайки го агитация от страна на ВМРО-ДПМНЕ.

Изборният ден в Северна Македония завърши, щабовете към този момент се приготвят за главните конференции и първичните изборни резултати.

По-рано кандидатът за президент на Република Северна Македония, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Силяновска чака да удостовери резултата от първия тур на президентските избори, а жителите да осъзнаят, че правото на глас е едно от най-важните политически права.

" Няма по-естествено от това да си оказваме помощ ", уточни Силяновска в отговор на въпрос по пътя на дипломацията или на борбата към България ще поеме, в случай че бъде определена за президент.

" Мисля, че не инцидентно живеем едни до други. Разбира се, че детството ми мина с деца от България, учех в учебно заведение " Георги Димитров " и като дете обичах Елин Пелин. Във Венецианската комисия работехме с прелестния професор Танчев, рецензент ми беше проф. Воденичаров, имам книга на проф. Карасимеонов, няма по-естествено нещо от това да си оказваме помощ. Но не мога да не кажа, че не считам ветото за инструмент за създаване на другарство и добросъседство. Очаквам, че като страна членка на Европейски Съюз България ще следва модела на Швеция, Дания и Финландия, които са били главните поддръжници на Литва, Латвия и Естония за участие в Европейски Съюз. Така че дано този, който е по-напред, да ни покаже пътя и да върви дружно с нас по него. Мисля, че тогава няма да има нито една причина да не се почитаме, да не си сътрудничим във всички области, в това число и в политиката. Аз, несъмнено, съм обречена да си подпомагам с българските сътрудници, нямам друга опция ", сподели Силяновска.

В отговор на въпрос дали ще се срещне с българския президент Румен Радев, в случай че бъде определена, Силяновска отговори, че към този момент не може да каже.

" Не мога да кажа в този момент, не знам. Едно от първите ми изявления беше, че няма да пътувам нито до Брюксел, нито по света, в случай че не ме поканят и че бих желала да направя първите си срещи със съседите, тъй като би трябвало да градим районна политика. Само по този начин ще бъдем по-силни в Европейски Съюз, а от кого да чакам схващане и помощ, в случай че не от съседите ", сподели след гласуването си Силяновска.

Според нея няма смяна в позицията на ВМРО-ДПМНЕ във връзка с преговорната рамка.

" Съгласна съм с (президента на Франция) Макрон, че Европейски Съюз не е единствено география и общественост, а демократична философия. Смятам, че това, което се отнася до всички страни в Европейски Съюз, би трябвало да се отнася и до България. Че критериите от Копенхаген са тези, въз основа на които се прави оценка напредъка на страните, че идентичността и историята не са част от договарянията. Знаете, че в преамбюла на Договора за другарство и добросъседство ясно написа, че България би трябвало да оказва помощ на Северна Македония по пътя й към Европейски Съюз. Редно е да седнем и да беседваме дали можем по различен метод да интерпретираме преговорната рамка и да дадем звук на добросъседство и другарство на Договора за другарство и добросъседство ", уточни Силяновска.

Тя повтори тезата си, че " един подобен казус на слагане на условия ще роди други прецеденти и ще сложи под въпрос политиката на Европейски Съюз за разширение ", а измененията в конституцията, които са изискване за започване на договаряния с Европейски Съюз, не са част от критериите от Копенхаген, тъй като Северна Македония пази човешките права, до момента в който България не е изпълнила решенията на Европейския съд за правата на индивида и " не признава македонско малцинство ".

" И ние бяхме доста умерени, като предложихме първата другарска крачка да бъде осъществяване на присъдите на съда от Страсбург, даже предложихме отсрочено деяние на измененията в конституцията, с цел да имаме късмет дружно и другарски в това време да създадем крачките напред. Коректно е в случай че и в (Северна) Македония и в България има малцинства, никой да не отхвърля това ", съобщи Силяновска.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР