Обезщетенията надминават приходите, които застрахователите получават от Гражданска отговорност. Това

...
Обезщетенията надминават приходите, които застрахователите получават от Гражданска отговорност. Това
Коментари Харесай

Ако Гражданската стане 800 лв., хората просто няма да я сключват, заяви експерт

Обезщетенията надминават приходите, които застрахователите получават от " Гражданска отговорност ". Това сочи формален отчет на КФН, не е наше изказване, съобщи Нина Колчакова, основен секретар на Асоциацията на застрахователите.

Към края на предходната година дефицитът е 60 млн. лв. , а тази година дефицитът се обрисува да е още по-голям – поради решение на Върховния касационен съд (ВКС), разширило кръгът на хора, които могат да търсят обезщетение при умрял на пътя. Досега се плащаше на най-близкия кръг родственици – съпрузи и деца, а в този момент обезщетение може да търсят братя и сестри, баби и дядовци, внуци и всеки, който може да потвърди прочувствена връзка със починалия човек. Досега се плащаше на до 2,5 лица, а в този момент мисля, че ще станат сред 2,5 до 4,5 лица. Дупката ще стане сред 800 млн. и 1,3 милиарда лв. , пресметна Колчакова.

Същевременно основният секретар на Асоциацията на застрахователите призна, че още няма задоволително правосъдна процедура, с цел да може да се каже какъв брой би трябвало да се усилят наградите по застраховките . Тя показа и за случай с иск, при който 29 братя и сестри желаят обезщетение.

При това състояние тя вижда два пътя – или нарастване на " Гражданска отговорност ", с цел да се покрие дупката, или да се ограничи по някакъв метод размерът на компенсацията . Първият вид, съгласно Колчакова, не може да стане – тъй като в случай че цената на застраховката стане 800 лв., всеобщо хората няма да я подписват . Относно втория вид Колчакова твърди, че българските съдилища дават доста по-големи компенсации – " в пъти повече ", в сравнение с е европейската процедура . В някои страни има предел на лицата, предел на сумата, или методика да се пресметна какъв брой и на кого да се дава. В България няма нищо такова, сподели основният секретар на Асоциацията на застрахователите. Тя уточни, че има няколко страни като нас – като Италия, само че там " Гражданска отговорност " коствала 800 лв. , по думите на Колчакова.

Застрахователният специалист разяснява и, че в Румъния фактически има доста коли с българска регистрация, които са застраховани в България – поради по-ниската цена на " Гражданска отговорност ", както и някои други налози . Припомняме, че министър председателят Бойко Борисов съобщи, че 42% от злополуките на румънски водачи са в действителност направени с коли с български застраховки. Сега Колчакова съобщи, че имало доста такива случаи в Италия. Тя уточни и машинация в тази тенденция – кой в действителност е притежателят на колата, защото не се вижда при прекачване . Докато не се свържат системите на нотариусите и КАТ, няма по какъв начин да се види, посочи Колчакова.

За край тя не пожела да каже кой осигурител в България е в най-тежко състояние, тъй като за обособените застрахователи знаели единствено от КФН.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР