Обединеното кралство санкционира висши ирански служители една година след смъртта на Махса Амини

...
Правителството на Обединеното кралство обяви санкции срещу няколко ирански служители,
Коментари Харесай

Правителството на Обединеното кралство обяви санкции срещу няколко ирански служители, включително министъра на културата и кмета на Техеран, в навечерието на първата годишнина от смъртта на Махса Амини.

Службата за външни работи, общността и развитието на Обединеното кралство (FCDO) заяви, че новите мерки „се фокусират върху висши ирански ръководители, отговорни за изготвянето и прилагането на законодателството на Иран за задължително носене на хиджаб“.

Санкциите включват министъра на културата и ислямското ориентиране на Иран Мохамад Мехди Есмаили, неговия заместник Мохамад Хашеми, кмета на Техеран Алиреза Закани и говорителя на иранската полиция Саид Монтазер ал-Махди.

„Една година след трагичната смърт на Махса Амини от ръцете на иранската морална полиция, възхвалявам храбростта на иранските жени, които продължават да се борят за основни свободи“, каза Джеймс Клевърли, външен министър на Обединеното кралство.

„Днешните санкции срещу отговорните за репресивните закони на Иран изпращат ясно послание, че Обединеното кралство и нашите партньори ще продължат да застават зад иранските жени и да призовават за репресиите, които [Иран] налага на собствения си народ“, добави той.< /p>

FCDO каза, че новите мерки са част от координирани санкции на Великобритания, Канада, Австралия и Съединените щати, отбелязвайки годишнината от смъртта на Амини.

Амини, 22-годишна иранска кюрдка, почина на 16 септември миналата година след ареста й в Техеран за предполагаемо нарушаване на стриктния дрескод на страната за жените.

Смъртта й предизвика месеци на национални демонстрации под мотото „Жена, живот, свобода“.


Източник: AFP
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР