Обединеното кралство обявява за свой крал Чарлз Трети на тържествена

...
Обединеното кралство обявява за свой крал Чарлз Трети на тържествена
Коментари Харесай

Чарлз Трети е крал на Обединеното кралство ВИДЕО

Обединеното кралство афишира за собствен крал Чарлз Трети на тържествена гала, последвана от топовни салюти и манифести в Лондон и на още доста други места.

Ще се старая да последвам образеца, оставен от моята майка. Това сподели Чарлз III, откакто бе провъзгласен за монарх на Англия след гибелта на кралица Елизабет II. 

Във втората част на церемонията кралят произнесе тирада.

" Уважаеми лордове, дами и господа, мое скръбно обвързване е да разглася пред вас гибелта на моята обична майка, кралицата. Знам какъв брой надълбоко вие и цялата ни нация, а мисля, че и целия свят, тъгувате дружно с мен поради непоправимата загуба, която преживяхме. Успокоен съм, че изказвате своите съболезнования с толкоз любов и поддръжка. Всички ние като семейство сме подкрепени в тази огромна загуба. Aз като крал на нашите народи, мога да кажа, че майка ми беше образец за любов, посветеност и отдаденост на своята работа в името на народите, Ние сме признателни на нейната честност към дълга си. Тя ни научи на дълг и отговорност към короната. Тази  отговорност поемем аз и във всяко деяние ще се старая да последвам образеца, оставен от майка ми - да диря мир, естетика и разцвет на всички нации ", съобщи крал Чарлз III. 

Новият монарх постави клетва, че ще пази правата на Църквата на Шотландия, както изисква от него английския закон.

Кралят подписа две копия на документа, съдържащ текста на клетвата. Двете копия бяха подписани и от очевидци, измежду които принц Уилям и кралицата консорт Камила. 

За първи път в историята Съветът по възкачването на престола се предава онлайн по целия свят.

Кралица Елизабет Втора умря в четвъртък на 96-годишна възраст след 70 години на английския престол. Погребението ѝ ще се състои по-късно повече от седмица.

Съгласно английския закон 73-годишният Чарлз наследи майка си сега на гибелта ѝ в четвъртък. Днес специфичният Съвет по заместничество на трона, в който членуват стотици политици, епископи и високопоставени държавни чиновници, го афишира публично за крал на гала, която се организира в двореца " Сейнт Джеймс ".

Прокламацията за оповестяването на Чарлз за крал ще бъде изчетена в Лондон и в останалите столици в границите на Обединеното кралство - в шотландската столица Единбург, в столицата на Северна Ирландия Белфаст и в столицата на Уелс Кардиф, а също по този начин и на доста други места в кралството.

Самата коронация на крал Чарлз Трети ще се състои на по-късна дата.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР