Обединеното Кралство не може да се похвали с най-слънчевото лято,

...
Обединеното Кралство не може да се похвали с най-слънчевото лято,
Коментари Харесай

Банкси с нови графити по крайбрежието

Обединеното Кралство не може да се похвали с най-слънчевото лято, само че това не попречи на графити актьора Банкси да се отбие край морските градове и да остави своя отпечатък. Серията графити, която се появи предходната седмица в редица курортни градове в източните британски графства Съфолк и Норфолк, е нарисувана от уличния актьор. Загадъчният стрийт художник от Бристол, чиято работа в този момент се продава за милиони паундове, удостовери този уикенд, че е виновен за появяването на няколко нови, разпръснати из морските курорти на източния бряг на Англия.

Още преди да стане ясно чие дело са графитите, вече се бяха появили спекулации, че  е индивидът, който стои зад свежите графити с възприятие за комизъм. Това напълно не е учудващо - почеркът му е изключително различим по целия свят.
               

В знак на взаимност с доста британци, за които пандемичните разпореждания значат, че лятната почивка в чужбина е невъзможна, художникът решава бодро да си присвои наличната брегова линия. Поредицата, озаглавена " Голямата английска спрей почивка ", включва девет творби, основани под вещото око на Банкси. Сред тях е рисунка на плъх, който се е разположил комфортно в шезлонг и държи в лапите си коктейл с мартини. Произведението се намира на плажа в пристанищния град Лоустофт, а на друго място художникът е нарисувал щипка, сходна на тези, с които се улавят играчките в автоматите, ситуирани по кейовете на известни британски курорти. Така се създава усещането, че щипката ще хване всеки, който дръзне да седне, за главата.

Трети графит пък внезапно препраща към бежанската рецесия, която се разиграва по южните крайбрежия на Англия. На него се виждат три деца, седнали в нестабилна лодка, направена от скрап. Над тях Банкси е изписал недвусмислено: „ Всички сме в една и съща лодка “.
               

Усещането, че в света нещо не е наред, се прокрадва всекидневно в съзнанието ни, а изкуството има силата да ни покаже още една странична позиция към проблемите. Крещящите несправедливости на Земята вдъхновяват актьора да ги освети и да ни накара да се подпрем на умните си лакти, с цел да ги осмислим.
               

През последните години Банкси се приближи до открити политически мнения в своето изкуство - акция за неприятното отношение към мигрантите, опозицията му против Брекзит и радикалния ислямски дискурс. Той също по този начин подлага на критика и целите на интернационалния пазар на изобразително изкуство.

През март Банкси събра 16,7 млн. паунда - международен връх за художника, с търг на картина, която изобразява дете, което играе с здравна сестра, вместо играчките на Батман или Спайдърмен, надничащи от кошницата. Картината, озаглавена Game Changer, е дарена на общата болница в Саутхемптън по време на първата вълна от пандемията. По всичко проличава, че в живота артистът повече от всичко цени истината. Да казваш истината обаче не постоянно е елементарно и прелестно. Но е належащо във време, в което бунтарският дух е на изчерпване.

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР