Обединението на "Софийска стокова борса" и "Българска стокова борса" на

...
Обединението на "Софийска стокова борса" и "Българска стокова борса" на
Коментари Харесай

Цените на почти всички борсови стоки по света се повишават

Обединението на "Софийска стокова борса " и "Българска стокова борса " на процедура е приключено. Това разгласи изпълнителният шеф на ССБ Васил Симов. От Нова година борсови покупко-продажби се подписват единствено на пода "Софийска стокова борса ", като всички участници търгуват, без да заплащат встъпителни такси, които са типични за всяка една борсова институция.

През първото тримесечие у нас обичайно доминира търговията с нехранителни артикули.

Цените на съвсем всички борсови артикули по света се покачват - изключение има най-много при захарта, регистрираха от Софийската стокова борса на постоянната тримесечна конференция.

Според прогнозата на Световния съвет по зърно през стопанската 2018/2019 година реколтата от пшеница ще е 740.8 млн. тона или със 17 млн. тона (около два процента) по-малко от реколтата, прибрана през миналата земеделска година.

За първи път от шест години производството на пшеница в света ще е по-малко от потреблението, което се чака да бъде 744 млн. тона, сподели Антонина Белопитова, шеф в ССБ. От ССБ обаче означиха, че обстановката не е сериозна, тъй като преходните ресурси на пшеница също са рекордни - 256 млн. тона. И те ще могат да покрият по-високото ползване.

Най-голям растеж в производството на пшеница ще има в Австралия – прогнозното нарастване ще е с към 4 милиона тона. В Съединени американски щати ще бъдат ожънати един милион тона зърно повече, само че в Европейския съюз реколтата ще падне с три милиона тона до 148 млн. тона, предвиждат от Световния съвет по зърно.

През първото тримесечие цената на пшеницата е 214 $ за звук в Германия, 208 $ за звук във Франция и 201 $ за звук в Съединени американски щати.

Тази година ССЗ чака спад с 10 млн. тона на реколтата в Русия и понижаване на ожъната пшеница също в Украйна и Казахстан. И трите страни, които са огромните конкерунти на България, обаче ще продължат с нападателния експорт. Цената на пшеницата в Русия е 210 $, в Украйна - 208 $. Българската пшеница се търгува по 183 $ за звук без налози или към 300 лв. за звук на вътрешния пазар. Цената на брашното у нас през март остава без смяна по отношение на година по-рано - 64-65 стотинки за кг на едро, заяви Антонина Белопитова, шеф в ССБ.

Според Световния съвет по зърното реколтата от царевица ще е 1.050 милиарда тона, което е със 7 млн. тона повече от миналата стопанска година. Увеличението ще е за сметка на по-добрите добиви в Украйна и страните от Южна Америка, считат в ССБ. Реколтата в Бразилия се чака да е 95 млн. тона и страната да излезе преди всичко в износа на царевица. Очакват се страните от Европейския съюз да добият 61 млн. тона царевица, което ще е с 5-6 тона по-малко. Цената на царевицата е с 19% по-висока тази пролет - във Франция е 205 $ за звук, в Украйна 203 $ за звук и към 183 $ долара за звук в Съединени американски щати. У нас царевица се търгува към 280 - 300 лв. за звук без Данък добавена стойност.

Експертите от ССЗ чакат реколтата от рапица в света тази година да доближи 73.1 млн.тона, което ще е с два милиона тона повече. Добивът в Европейски Съюз евентуално ще бъде с един - два милиона тона повече. Цената на рапицата пада на годишна база с 11 % до малко над 350 евро за звук на борсата EURONEXT.

Заради по-високия експорт цената на слънчогледа в Украйна и в Русия се качва до 385 - 390 $ за звук. Преди годината цената в Украйна бе 310 $ за звук. Страната към този момент има и задоволително преработвателни мощности и се показва мощно и на пазара за слънчогледово олио.

У нас цената на слънчогледа е паднала от 680 лв. за звук през март 2017 година до 560 лв. за звук през тази година. Световното произвеждане на слънчоглед е над 45 млн. тона, като пада с два милиона тона. Реколтата в страните на Европейски Съюз се чака да е към 9.3 млн. тона. Експертите показват, че ще има по-ниски добиви на слънчоглед в Украйна и в Русия.

На борсата на сурово слънчогледово олио в Ротердам се регистрира спад с три % на стоката до 795 $ за звук.

В България олиото поевтинява от 1.75 лв. за литър на едро през предходната пролет до 1.64 лв. за литър през март 2018 година.

За една година цената на захарта пада приблизително с 26%, както по света, по този начин и у нас, регистрират специалистите на Софийската стокова борса.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР