"Обединени патриоти" внесе свой законопроект за вероизповеданията, чиято основна цел

...
"Обединени патриоти" внесе свой законопроект за вероизповеданията, чиято основна цел
Коментари Харесай

Патриоти внесоха свой законопроект за вероизповеданията

"Обединени патриоти " внесе собствен законопроект за вероизповеданията, чиято съществена цел е да спре въздействието на непознати религии върху вътрешната сигурност на страната. Миналата седмица стана известно, че ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи също имат собствен общ план за вероизповеданията.
Зам.-председателят на групата Искрен Веселинов го дефинира пред медиите в Народното събрание като фундаментален за тях, една от аргументите да се занимават с политика. Целта е, изясни той, българската страна да издигне бариера за опцията непознати страни, непознати вероизповедания да въздействат на вътрешната сигурност, да се избегне възможна радикализация и политизация на вероизповеданията.
Текстовете не са ориентирани съответно против нито едно изповедание, посочи Борис Ячев.
Той, съгласно Ячев, не бил различен, а допълвал този на Оперативна програма. В него обаче главният фокус бил по-ограничен и основно върху предписанието вероизповеданията да получават пари от държавния бюджет. Според Патриотите, с изключение на да имат право на държавно финансиране и по този начин да бъдат самостоятелни от външни въздействия, вероизповеданията би трябвало да имат и отговорности - да не проповядват радикална идеология, да афишират местата, в които се служи, проповядва съответната вяра, службата да е единствено на български, а националното ни знаме да се вее на всеки набожен храм.
Патриотичните обединения са подготвени, в случай че се реализира единодушие, на второ четене двата законопроекта да се обединят в един. Въпросът ще бъде разискван на съдружен конгрес.
В текстовете на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи противоречиво било предлагането Ислямският институт да може да създава бакалаври, магистри, което за Оперативна програма било недопустимо, защото няма защитимо равнище на стандарт на обучение.
Патриотите желаят също и възбрана на дарения от чужбина, като се позволяват такива, които са съгласувани с Дирекцията по вероизповеданията и Сметната палата. Предвижда се и подсилване на светската страна. Предстояла среща с главните вероизповедания.
На въпрос дали е изчистено вчерашното неразбирателство в ПГ на Оперативна програма поради срещата на вицепремиера Красимир Каракачанов с ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, Искрен Веселинов отговори сбито - "най-хубавото следва ".
С въпрос той отговори и на журналистическо запитване за какво тяхната група беше единствената през днешния ден, която не излезе със специфична декларация във връзка 9 май - Ден на Европа.
„ Защо да има, няма драма, за какво би трябвало да се вършим на по-католици от папата и да се кълнем в евроатлантическа честност във връзка и без мотив “, бяха думите на Веселинов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР