Нюйоркската галерия , която скоро отново отвори врати, не спира

...
Нюйоркската галерия , която скоро отново отвори врати, не спира
Коментари Харесай

Утопиите на Питър Худжар в онлайн изложба

Нюйоркската изложба, която скоро още веднъж отвори порти, не стопира да курира и онлайн. Този месец можем да разгледаме творчеството на Питър Худжар в изложбата . Той е фотограф и нюйоркски безгрижник, снимал през 70-те и 80-те. Разкрива ни субкултурите на града и е част от половата гражданска война. Познат е най-много със своите портрети, в които постоянно търси психическа дълбочина. За страдание си отива от този свят още в края на 80-те от СПИН, само че оставя след себе си богато творчество, достигнало до нас с помощта на по-известните му другари Сюзан Зонтаг и Анди Уорхол.



Творчеството му е една самобитна гражданска война на чувствеността. През визьора на фотоапарата му виждаме хората от неговото обграждане – артисти, поети, мил реализатори, другари, познати, непознати и любовници, всички в положения на накърнимост, в пози, в които са незащитени. И това прави освен портретната, а и уличната му извънредно интимна. Американския критик Артър Данто​ казва, че Питър Худжар е позиционирал субектите като художник, изразявайки сексуалността им. Именно в това самоуверено заявяване на нежността, изключително сред двама мъже, което към момента не било одобрявано от обществото в тези времена, се крие силата на фотографиите му. 



Начинът му на работа съответствува изцяло с концепцията за свободно изложение на и сексуалността, за което той се бори освен в студиото, а и на улицата, участвайки в митинги. Именно там са уловени моментите от някои от по-известните му фотоси.

Можем да разгледаме онлайн изложбата  в уеб страницата на   до 28 юли. 

 

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР