Ню Йорк, Коледа на 1926 година: Над 80 души загиват

...
Ню Йорк, Коледа на 1926 година: Над 80 души загиват
Коментари Харесай

Алкохолът в Иран: забранен, но широко разпространен

Ню Йорк, Коледа на 1926 година: Над 80 души умират след алкохолно натравяне. Това се случва по време на пика на т.нар. " Сух режим "  в Съединени американски щати - възбраната за пласиране и консумация на алкохол, почнала при започване на 1920-те години.

Правителство се взема решение на фрапантен ход и прибавя метанол към алкохола с вярата това да откаже хората да пият. Но резултатът е хиляди починали, натровени с този алкохол. " Сухият режим "  се оказва неуспех и е прекратен през 1933 година

Иран се пробва да отстрани алкохола от над 40 години

Иран пробва сходен модел от 1979 година. Той също не реализира своята цел. В страната потреблението на алкохол е строго неразрешена и се санкционира както с санкции, по този начин и със затвор. Това обаче не стопира хората да пият алкохол. Както в Съединени американски щати, възбраната води до основаването на противозаконни мрежи, които създават алкохол, както и и мафиотски групировки, за които някои специалисти считат, че са свързани с управляващите.

" Понякога да пием алкохол е единственият ни мотив за благополучие и някакъв късмет за развлечение ", споделя пред Дъждовни води Махса, чието име е променено от редакцията. В края на юли обаче минимум 300 души са приети в болница с алкохолно натравяне, а 40 умират. Момичето се отхвърля да пие. " Мисля, че съумяха да ни сплашат задоволително, с цел да спрем. "

" За злощастие в последните години следим нарастване с 20-30% годишно на случаите, в които хора се натравят с метилов алкохол или получават странични резултати ", изяснява иранският доктор и академик Мохамад Казем Атари пред Дъждовни води.

Нелегално създаденият алкохол основава съществени опасности за здравето

" Тъй като алкохолните натравяния зачестиха на доста места едновременно, съществува съмнението, че това може да е било съзнателно или пък неточност от някой локален производител, който е объркал съставките при варенето на алкохола ", изяснява Атари и съпоставя случая с вълната от умишлени отравяния на ученички в Иран.

" Чувал съм за алкохолни натравяния и гибел след усвояване на метанол, само че в никакъв случай не съм вярвал, че може да се случи на мен ", споделя 27-годишният Ерфан, чието име също е променено. Обикновено Ерфан пие алкохол от един съответен производител, който познава от свои другари. Една вечер на ваучър обаче попада на метилов алкохол. Губи зрението си и изпитва още други ужасяващи признаци, а приятелите му го водят в незабавното поделение.

Алкохолът може да повлияе на зрението, храносмилателната система и мозъка. Последствията могат да са перманентни или даже съдбовни. Ерфан е късметлия - зрението му се възстановява. " Дълго време имах уплаха, в този момент се старая да съм по-внимателен ", споделя той. " С татко ми към този момент даже си произвеждаме вино сами. "

В Турция намират компромис сред традициите и модерността

Други мюсюлмански страни са по-гъвкави във връзка с алкохола. В Турция да вземем за пример продажбата на алкохол на пълнолетни лица е легална. По време на Рамадан даже можете да видите хора, които пият обичаните си алкохолни питиета в питейни заведения. Алкохолната напитка ракъ е част от турската просвета. Въпреки че алкохолът е наличен обаче, турците употребяват приблизително едвам по един и половина литра алкохол на човек годишно.

Ракъ е обичайната напитка за Турция.Снимка: Tolga Bozoglu/dpa/picture alliance

" Турция е либертариански настроена във връзка с алкохола. Има има обаче граници, които се чертаят от обществената конструкция, не от закона ", изяснява турският социолог Юсуф Арслан пред Дъждовни води. Например в свещените дни от Рамадан в някои обитаеми места магазините за алкохол са затворени. В други - не.

В същото време цените на алкохола в Турция си остават високи спрямо някои европейски страни. Високите цени, както и неприятната икономическа обстановка, доведоха до нарастване на противозаконното произвеждане на алкохол. Както и в Иран, това може да е смъртоносно: към 100 души годишно губят живота си от алкохолни натравяния.

В Турция не се разисква евентуална възбрана на алкохола, даже и от консервативните ръководещи, изяснява Арслан. Той добавя, че наредбите за питейните заведения, пиенето на публични места и времето, през което може да се продава алкохол, са издадени в полза на публичното здраве, а не с концепцията да бъде въведена възбрана. " Подобни регулации бяха приложени в Нидерландия и Франция по сходни съображения ", добавя социологът.

Мнозина в Иран могат единствено да мечтаят за анулация на възбраната за пиянство на алкохол и да си спомнят какво е било преди 40 години. " Надявам се, че някой ден ще можем да живеем естествен живот без боязън или ненужни опасности. Както останалата част от света ", споделя млада иранка, която избира да остане анонимна.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР