Нямате време за нищо, нали? Тогава се опитайте да спрете

...
Нямате време за нищо, нали? Тогава се опитайте да спрете
Коментари Харесай

Стефан Н. Щерев, който намира смисъла на тишината във филма Там

Нямате време за нищо, нали? Тогава се пробвайте да спрете света за 72 минути и да си спомните смисъла на нещата. Стефан Н. Щерев ви дава тази опция с новия си филм " Там ". В него има единствено музика и пейзажни фрагменти, в които безмълвно се вписват и осем огромни създатели.

Това е първият му филм и той му лишава 5 години работа. Нищо чудно за сценичен фотограф, който знае, че ключът към триумфа е открит единствено в случай че публиката му съпреживява страстта.

Стефан Н. Щерев твърди, че е направил филм съзерцаване. Премиерата на „ Там “ беше в кино „ Люмиер “ в София тази седмица и сподели пейзажи, на които публиката се наслаждения в цялостна тишина.
" Намерен ли е смисълът, думите се не помнят ”
" Думите са, с цел да бъде открит смисълът. Намерен ли е смисълът, думите се не помнят. Къде да намеря човек, не запомнил за думите, та с него да си поговоря ”. С този откъс режисьорът стартира кино лентата и пътуването на публиката във вътрешното съзерцаване и уединение.

Експерименталният филм събира в безмълвие осем известни български персони - Георги Господинов, Явор Гърдев, Александър Морфов, Мариус Куркински, Галин Стоев, Павел Койчев, Теодосий Теодосиев, Йордан Камджалов – които се сливат с естествените детайли. Всеки един от героите е сниман на друго място измежду природата в България през разнообразни годишни сезони.

Сезоните, локациите и графикът на всички участници е трябвало да се синхронизират, само че даже и тази задача не е била от най-сложните. В продължение на една година режисьорът се е борил за правата над саундтрака, в който влизат имена на международни композитори.

В свое изявление създателят споделя, че филмът в началото е бил умислен с вътрешни монолози на героите, само че се е отказал от тази концепция, с цел да даде път на въображението на всеки един фен.

„ Не желаех да работя с думите, а със положенията, подбудени от съзерцанието, природата и образните картини, не желаех думите да са инструментът за възбуждане на възприятията, а нещо оттатък тях. “, споделя Стефан Н. Щерев.

Филмът ще има две премиерни дати и в Съединени американски щати - 12 ноември в Чикаго и 21 ноември в Ню Йорк . През ноември и началото на декември филмът ще пътува до Варна и Пловдив .
Фотографията е чувствоСтефан Н. Щерев
Фотографията е възприятие, по този начин Стефан Н. Щерев дефинира работата си в. Фотографията го намира преди 17 години, когато съпровожда собствен другар по работа в Истанбул. Тогава за първи път изпитва желанието да запечата това, което вижда, и да го показа.

Преди фотографията Щерев се е занимавал с архитектура и интериорен дизайн.

За пръв път снима спектакъл по молба на Мариус Куркински през 2009 година за персоналния списък на артиста. Така открива за себе си сцената и през последните 10 години работи в Народния спектакъл „ Иван Вазов “, където е снимал над 80 театрални постановки. През 2015 година фотографът снима и документален филм за спектакъла „ Синята птица “ .

В края на 2021 година Стефан Н. Щерев издава фотографския албум „ Съвременен български спектакъл “. В него той побира над 1000 фотографии от 33 спектакъла, играни в годините сред 2011 и 2021 година

Албумът е самобитен списък на театралното изкуство, който съхранява работата на актьорите и наблюдава развиването на театъра. Сигурно по тази причина Юлиян Вергов споделя, че Стефан Н. Щерев е „ тихата сянка на българския спектакъл “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР