Нямаме информация да има продукти с насекоми на българския пазар.

...
Нямаме информация да има продукти с насекоми на българския пазар.
Коментари Харесай

Д-р Иван Генчев, БАБХ: Нямаме информация да има продукти с насекоми на българския пазар

Нямаме информация да има артикули с инсекти на българския пазар. Ако има вложени, те би трябвало да бъдат оповестени на етикета. Това сподели за Bulgaria ON AIR доктор Иван Генчев от БАБХ.

По негови думи типа на насекомото се изписва в състава с латинското му название.

" Европейското законодателство самостоятелно разрешава разрешаването на нова храна. Когато тя се разгласява в листата на Европейската комисия, тогава има част, която се изписва наложително в кои храни може да бъде влагана. Може да бъде влагана случайно в производителите, които са категорично упоменати ", добави още доктор Иван Генчев.

" Ако е свободна търговия от Европейски Съюз, не можем да я спрем като държава-членка, разпространяването е същото като в България. Ако е от трети страни, би трябвало продуктите да бъдат утвърдени от Европейска комисия и подлежат на непоколебим граничен надзор. У нас каквито са условията за производителите на стандартни храни, същите са и за новите храни ", изясни доктор Генчев.

" Регистрите, които основава Агенцията по сигурност на храните, са по спецификация на Европейската комисия и там се включват предприятията според тази спецификация. На този стадий няма условие за обособен указател за тези, които влагат или не влагат. Производителят би трябвало да подсигурява на потребителя, че това, което е вложил, го е оповестил на етикета. В противоположен случай ще претърпи наказания, според законодателството ", разяснява още шефът на дирекция Контрол на фуражите и страничните скотски артикули.

По негови думи потребителят би трябвало осведомено да може да закупи храната, която е избрал и да не бъде измамен.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР