Нямало компрометиране на електрони подписи и персонални идентификационни кодове при

...
Нямало компрометиране на електрони подписи и персонални идентификационни кодове при
Коментари Харесай

Нямало компрометиране на електронни подписи и замесени чиновници при теча от НАП

Нямало компрометиране на електрони подписи и лични идентификационни кодове при теча на данни от Национална агенция за приходите. Това съобщи административният началник на апелативната спецпрокуратура Николай Найденов пред парламентарната анкетна комисия по случая. в началото пред депутатите той загатна, че били ударени ПИК кодове и електронни подписи. После, в отговор на депутатски въпрос разясни, че имал поради това, което се случва на Запад - операции на електронни подписи при двустранни покупко-продажби и приключване на пари в други направления. " Нашите чиновници не го позволиха. На запад това става, само че българските чиновници в Национална агенция за приходите не го позволиха ", увери депутатите Найденов. " Електронния автограф се дава от Национална агенция за приходите. Нямаме данни до момента някой електронен автограф да е бил злепоставен. Такива данни нямаме ", акцентира при уточнението си той.
" Не инцидентно най-после обясних какво имам поради. Българската Национална агенция за приходите и МФ не позволиха това да се случи. Дадох образец по какъв начин стават при една двустранна концесуална възмездна договорка - по какъв начин едни пари излизат и отиват някъде другаде. Това българите, българските държавни институции не го позволиха ", акцентира и пред публицисти след съвещанието Найденов.
На различен депутатски дъпрос - дали има забъркани данъчни или други служители при хакването на Национална агенция за приходите, Найденов изрично съобщи, че на този стадий няма такава информация. " Нямаме данни това да е станало с помощта или със съдействието на чиновник било то от данъчна администрация или някоя друга администрация, който по един или различен метод да е съприкосновен или да има някакъв допир с тези данни ", съобщи Найденов. " Няма длъжностно лице, държавен чиновник, който да е  компроментиран по един или различен метод в схемата, открита от нас за приключване на персонални данни ", акцентира Найденов.
Той показа и систематизирана информация за досъдебното произвеждане, което се води против Иван Тодоров, Георги Янков и Кристиян Бойков като и тримата имат по две обвинявания. Извършени са доста процесуални следствени дейности.
По думите на админитративния началник на сепцпрокуратурата не може да се каже, че следствието е в начален стадий, а по-скоро е към средата. Анализират се всички събрани доказателства посредством претърсвания, изземвания; назначени са голям брой механически експертизи; изискана е информация от разнообразни държавни институции, които са били жертва на подобен вид офанзива, уточни той. " Работата продължава с неотслабващ порив. Проверяват се разнообразни тези, свързани с изнесените от очевидците по делото условия ", добави Петров. " Пъзелът се гради и се надгражда ", добави той и увери, че експертизите, които са предоставени се изготвят и ще бъдат подготвени в рационален период.
В хода на разискването бяха разисквани и глобите за компютърни закононарушения и опциите за инициране на законодателни промени за тяхното завишаване за в бъдеще. Емил Димитров означи, че в този момент глобите са толкоз ниски, че може и да изкушават към подони закононарушения. " В момента по настоящото законодателство с 5000 лева причинителят може дасе оттърве ", добави той. Председателят на комисията Красимир Ципов също изрази мнение, че са необмходими законодателни начинания за предварителна защита. 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР