Няма защо да се притесняваме от зърнена криза. В България

...
Няма защо да се притесняваме от зърнена криза. В България
Коментари Харесай

Зам. министърът на земеделието: Няма защо да се притесняваме от зърнена криза

" Няма за какво да се тормозим от зърнена рецесия. В България се създадоха 6-7 млн. тона зърно, а потреблението на популацията ни е към 1,5 млн. тона. Трябва да бъдем безусловно спокойни. Ще имаме да се нахраним, ще имаме и да изнесем. Фуражите също са обезпечени на 100%. Фуражите ни са с извънредно високо качество. И тук няма да има проблем, въпросът е - на каква цена ", съобщи зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков пред.

По думите му сега има застоялост на пазар и няма поръчки, а производителите не могат да получат свежи пари за продукцията и да обезпечат новото произвеждане.

" Проблемите с невъзможността на Украйна да изнася зърно биха дали опция да се раздвижи нашият пазар. Да стартираме интензивно да изнасяме зърно и да получим доходи. Това е борсова търговия ", уточни Джиков.

Състоянието, в което се намира българското земеделие - безспорна продоволствена взаимозависимост, приказва за погрешно ориентиране на предоставените 20 милиарда за два програмни интервала, посочи гостът и добави, че липсва обикновена наследствена отговорност от всеки идващ кабинет.

" На финалната права сме да отстраним над 400 забележки, които заварихме по Стратегическия проект, с цел да може през 2023 година той да бъде утвърден. Ако стратегическите проекти през тези 3 програмни интервала са готови от специалисти, допустима ли е неточност и за какво изпадаме в продоволствена взаимозависимост? ", сподели още Джиков.

Той сигнализира, че сега не сме положение да задоволим потребността от съществени храни - боб, грах, леща. Имаме над 50% импорт на плодове и зеленчуци и голям дефицит на млечни артикули и месо. Джиков настоя, че България е трябвало още 2018-2019 година да съобщи своята позиция по отношение на това на какъв стадий се намира нашето земеделие. Ние не произвеждаме това, което ядем, посочи зам.-министърът.

" Или има голяма сива стопанска система и производството на плодове потъва, или повече се гледа какви пари ще се приберат на декар. Имаме сериозен проблем с достъпа на земеделските производители до пазара и с неналичието на съответна работна ръка ", акцентира Джиков.

" Имаме огромна част псевдопроизводители, които се интересуват единствено какви дотации ще вземат ", съобщи той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР