Няма засегнат от африканската чума четвърти голям свинекомплекс в Русенско.

...
Няма засегнат от африканската чума четвърти голям свинекомплекс в Русенско.
Коментари Харесай

Зам.-министър на земеделието: Борбата с африканската чума ще бъде безкомпромисна

Няма обиден от африканската чума четвърти огромен свинекомплекс в Русенско. В село Юделник ще бъдат правени и спомагателни проби.

Това сподели в изявление за БНР заместник-министърът на земеделието Янко Иванов. Той акцентира, че животните в 3-километровата карантинна зона ще бъдат „ наложително изчистени. Борбата ще бъде безкомпромисна. Няма по какъв начин да съчетаем тези стопанства от вид „ заден двор “, да ги кажем кочини, с битката с заболяванията. Мерките против това заболяване имат наложителен и насилствен темперамент! Задължителен и насилствен! Ако методът на убеждението не е дал своя резултат, да знаят, че ще има и насила. Няма да се остави свиневъдството да почине с тази болест “, съобщи зам.-министърът,

Иванов е безапелационен, че битката със болестта у нас е претърпяла крах по три аргументи: „ Не успяхме да редуцираме популацията на дивите прасета макар експлицитните ни прикани към ловците, към ловни сдружения. Без това няма по какъв начин да се случи! Нормално годишния отстрел във всяка страна доближава от 40 до 60% от поголовието. В такива случаи, когато има болест, рекомендацията е да се редуцира фрапантно популацията и тя да стигне 0,3 животни на квадратен километър. Ние не успяхме да реализираме в продължение на последните 3 години даже плановия годишен отстрел. Дори се стигана до противоположното – да се усили броя на популацията, а не да се понижи. Другата точка, в която също поносим крах, е изчистване на тези ферми – персонални стопанства, в които няма никаква биосигурност. Те са най-уязвими! “.

Иванов изясни още, че броят на прасетата в дребните ферми има отношение към разпространяването на заболяването, тъй като: „ Който има едно прасе, той ще откри метод да го заколи, да го прибере. Този който има 20 какво ще направи? Ще отиде да ги подаде, ще ги разнесе наляво-надясно. Ако едно има в инкубационен интервал и връзката е подготвена! “.

Третият крах е бил в връзката и информирането на обществеността. „ Осигурени са европейски средства за отплата на стопаните, които заколят прасетата си. Има подробна директива по какъв начин се приключва загробването “, разкри Иванов.

Бившият заместник-министър на земеделието и сегашен народен представител от Движение за права и свободи Бюрхан Абазов разяснява, че в петък е показал неуспехът на управляващите в битката с африканската чума по свинете по 4 посоки – трите посочени от Иванов и контролът на гранично-пропускателните пунктове. „ Тази болест, тази болест не ни е пристигнала изведнъж. Не е пристигнала като гръм от ясно небе. Това заболяване от няколко години е в другите европейски страни! Миналата година се придвижи до Румъния, тъй че нашите управляващи доста добре знаеха, че тази болест я има в Европа, знаеха до къде ще пристигна и от къде ще влезе –Румъния! Господин Янко Иванов в действителност призна в ефир, че от четирите фактора, които въздействат върху разпознаването на заболяването, в три от тях, страната не е постигнала никакъв прогрес. Аз мога да прибавя, че и в четвъртото направление не е постигнала никакъв прогрес - битката на още на гранично-пропускателните пунктове! “.

Абазов изрази опасения, че има и екологични опасности и хората от региона са обезпокоени с съображение. „ 40 000 свине, по приблизително осреднено тегло 60 кг, са 2400 тона маса, инфектирана. Това е голямо количество. А Сливо поле е регион с огромно зеленчукопроизводство и с произвеждане на плодове. Тамошните наши аграрни стопани имат сонди. Водата излиза на не повече от 3 метра. Където да ги реалокират, която и институцията да даде мнение тъкмо къде да е мястото на загробването, то няма да е по-различно от водното тяло, което е изпод! “.

Журналистката Генка Шекерова добави: „ Г-н Янко Иванов сподели, че един от главните фактори, които са били значими за предварителната защита е връзката. Всъщност това се оказа следващият цялостен неуспех, тъй като повече от година БАБХ упражни целия вероятен административен напън за това тази връзка да не се случи и материалите, които бяха готови за това по какъв метод се обезвреждат труповете в България, да не бъдат излъчени. И това е документирано. “

Световната организация за здраве на животните е разписала преди всичко потребление на инсинератори при обезвреждането на трупове на заболели свине, по-късно –екарисажи, а загробването е чак на трето, добави Шекерова.

„ В момента ще сложим подземен голямо количество трупове. Това е екологична бомба! “, сподели Шекерова и добави, че екарисажите още не са потърсени за подпомагане в битката със болестта: „ Преди месец и половина екарисажът в Шумен, който БАБХ затвори, е подал документи, че е спечелил към този момент всички каузи против Агенцията и че е в подготвеност да отвори. От месец и половина няма отговор. Къде е връзката и къде е желанието за предварителна защита? “.

Около 200 декара бил теренът, нужен за загробване на прасетата в Бръшлен, посочи журналистката. Депутатът обаче акцентира, че селото е на самия бряг на Дунава. „ С тези темпове на развиване на заболяването ние сме пред прага на заличаване на цялостен един подотрасъл, гръбнака на българското селско стопанство “, сподели той и добави: „ Ако има едно отговорно лице за разпространението на тази болест, това е ръководителя на националния епизодичен щаб – вицепремиера Дончев. Африканската чума се преборва с комплекс от ограничения, в които дребна част са ветеринарите. Ръководител на този щаб е вицепремиерът, с цел да може посредством хоризонталните връзки, които той има пълномощия да реализира, да притегли в тази акция Министерството на земеделието, Министерство на вътрешните работи, МО, Министерство на здравеопазването, Министерство на околната среда и водите и Националното съдружие на общините – 5 са институциите, в целите на чиито действия е битката с АЧС. Краткият ми извод е, че в България институциите не сработиха в сериозна обстановка. Докато в България тези пет институции не работят координирано и по едно и също време, ние няма да преборим чумата “, сподели Абазов.

Управителят на свинекомплекса в село Голямо Враново Вихрен Димитров добави, че в европейската инструкция е планувана дерогация за комплицираните обекти, формирани от няколко самостоятелни индустриални единици. „ Ветеринарните управляващи могат да създадат старания, да вземат проби от съвсем всички животни и тези, които са заболели, да се унищожат, а останалите, под надзор, непрекъснато, в случай че са здрави, да не се унищожават. Това е написано – „ дерогация “ в член 6 на тази Директива по която работим всички. Не е наложително всичко да се унищожава автоматизирано. Може да се създадат старания ", съобщи Димитров.

Заместник-министърът на земеделието Янко Иванов разяснява: „ Това единствено ще удължи мъката. Ако те желаят да възстановят и да репопулират фермата в най-скоро време, би трябвало да се пристъпи към умъртвяване. В противния случай, ще цъфтят като пуканки едно след друго и процесът ще отиде до нова година. Това значи да поддържаме интензивно огнище на болест “.

Димитров обаче остана неубеден и даде обещание да предложения в комплекса си свои сътрудници от ветеринарна комисия в Дания: „ Има късмет, който дава Европейска комисия, за дерогация! А по този начин е най-лесно – както е споделил Сталин „ няма свине – няма проблем “ ".

Абазов се разгласи за прекопирване „ едно към едно “ на модела за битка с чумата в Чехия, където също са унищожени прасетата в задните дворове и дивите популации, само че по различен способ. „ Ако бяха подходили като в Чехия, мисля че болестта щеше да се ограничи някъде към плевенските и търновските села, които в този момент пламнаха, а нямаше да унищожим цялото свиневъдство в Русенка област или 1/3 от цялото свиневъдство в България. Разликата е в метода. Крайната цел е една и съща. Ето и паралел: В Чехия министър председателят излиза, не министърът на земеделието, и афишира: „ Нашата страна има волята да унищожи всички свине в заден двор и да заплати всички свине “. Елате в този момент в България – зам.-министър Иванов афишира: „ Ще унищожим всички свине, само че ще обезщетим единствено записаните “. С този метод няма да спрем болестта! “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР