Няма резерви в бюджета и това ще го види служебният

...
Няма резерви в бюджета и това ще го види служебният
Коментари Харесай

Чобанов: Резервите в бюджета са изхарчени

Няма запаси в бюджета и това ще го види служебният кабинет.

Коментарът е на някогашния финансов министър в държавното управление на „ Орешарски “ Петър Чобанов в утринния блок на Българска национална телевизия. Той изясни, че досега бюджетът върви с твърдо повече разноски, само че всичко, което има като запаси в бюджета, най-вероятно е изхарчено.

Този инструмент се употребява тогава, когато няма никакви запаси в бюджета и се прави преразпределение. Когато би трябвало да се извадят нови пари за избори, от кое място ще дойдат, запита Чобанов.

Той уточни, че бюджетът няма да издържи, не устоя към този момент. Трябвало да се направи незабавна актуализация на бюджета, да се вземе дълг при започване на годината. Всеки ексклузивен разход, който възникне, доста мъчно ще бъде посрещнат, в случай че няма запаси. „ Нуждите от дълг нарастват “, посочи някогашният финансов министър и добави, че когато се прибягва до запасите на министерства, значи бюджетът не е бил добре проведен.

„ Истината е, че трябваше да има актуализация и това беше по-отговорното държание “, безапелационен бе Чобанов. Според него, в случай че се откри източник, помощите ще продължат, само че в случай че ли не, ще се търси преразпределение.

Една от функционалностите и опциите на служебния кабинет е да преразпредели средствата от едно направление в друго. Няма по какъв начин да бъде изменен обаче съществуващия бюджет, няма по какъв начин да се запише спомагателен запас – това са сериозните ограничавания, пред които е изправен служебният кабинет, акцентира Чобанов.

Дори машините от предните избори не са платени напълно, като даже и за тях ще трябват средства, посочи някогашният финансов министър. По думите на Чобанов, постоянно би трябвало да се има визия за рисковете. Може да има запаси в бюджета, само че нямам доверие. Трябва да забележим какво е действителното финансово положение на страната, настоя Чобанов.

Според него страната се намира в рецесия. Чобанов ще запомни късия живот на 45-то Народно заседание с ярки прояви на популизъм, неспособност да се сформира кабинет и с смяната на Изборния кодекс. Движение за права и свободи били на мястото си като виновна парламентарна мощ, посочила по какъв начин се прави парламентаризъм, сподели още Чобанов. Той се надява на идващите избори да се сформира експертен кабинет, който да реши сериозните промени. И чака екипът на президента да подходи съществено със служебния кабинет, като покаже, че може да се ръководи по друг метод.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР