Няма постигната договореност с Република Северна Македония за общо отбелязване

...
Няма постигната договореност с Република Северна Македония за общо отбелязване
Коментари Харесай

Милков: Няма постигната договореност с РСМ за общо отбелязване на гибелта на Гоце Делчев

Няма реализирана договореност с Република Северна Македония за общо отбелязване на гибелта на Гоце Делчев на 4 май, макар че имаме договорености и практики от предишни години. Това сподели служебният министър на външните работи Николай Милков на конференция във ведомството, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Не мога да поучавам българите да не пътуват там, само че би следвало да внимаваме дали няма да има провокативни дейности на границата и дали ще бъдат позволени до мястото на поклонение, добави министърът.

 

България ще провежда празнувания в страната в град Гоце Делчев с присъединяване на най-високо ниво. На тези празнувания са добре пристигнали представители и на Северна Македония, уточни той.

 

Много значителен е въпросът по какъв начин ще бъдат направени измененията в конституцията на Република Северна Македония, съобщи Милков. „ Опитът ни да кажем, че това би трябвало да бъде осъществено по този начин, че да бъдат зачетени всички права на македонските българи беше посрещнат на нож. Бяхме упрекнати в интервенция във вътрешните работи “, разяснява Николай Милков.

 

Нека българите, които живеят в Северна Македония, да посочат какви са техните визии. Трябва да бъдат показани същинските представители на българските организации, а не сурогатни организации, които да работят сякаш от името на българите, сподели още той. Всеки опит за оптимизъм в нашите двустранни връзки, към този момент, остава без покритие, сподели Милков. 

 

Не сме не запомнили отговорностите си по контракта за добросъседство с България, заяви през вчерашния ден външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи пред евродепутатите от комисията по външни работи на Европейския парламент. Правителството ще постави оптимални старания за използване на нужните промени, в това число във връзка с конституционните промени, с цел да бъде отворена първата преговорна глава с Европейски Съюз до края на годината, съобщи Османи.

 

Буяр Османи е може би най-конструктивният политик в РСМ, само че някои негови тези въпреки всичко будят учудвания, сподели министърът и даде образец упованията на Османи, че с избор на ново държавно управление връзките сред двете страни ще вземат поврат. По думите му това е опит за ерозиране на един от националните консенсуси. Опит за опълчване на едно държавно управление на друго и вярата, че някой ще направи проверка на това, което две Народни събрания са удостоверили в свои заявления, във връзка с това, което е признато от всички страни членки на Европейски Съюз и признато от българския парламент също като предложение и формула за бъдещо напредване на РСМ към Европа и признато от техния парламент, добави той.

 

Стремим се да не повдигаме въпроси и да ги оставим да изградят собствен консенсус в интерес на промени в конституцията, само че не може да оставим без следствие обстоятелството, че на Томе Блажевски, ръководителят на български културен клуб във Охрид, който беше премахнат, бяха повдигнати обвинявания през тази седмица. Обвинения, които са като преписани от обвиняванията против Любчо Георгиевски – началник на центъра в Битоля, изясни Николай Милков. Тези обвинявания плануват от една до пет години затвор. „ Ще имаме ли обстановка, в която в РСМ, ще има политически пандизчии? Това нещо е въпрос, който би трябвало да осмислят “, добави министърът. 

 

Според него едно са изказванията, които се вършат пред и в Европа и други са практиките, които съществуват в Скопие, Охрид, Битоля, където живеят българите. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР