Тежка спасителна акция в района на Седемте рилски езера е

...
Тежка спасителна акция в района на Седемте рилски езера е
Коментари Харесай

Тежка спасителна акция в района на Седемте рилски езера

Тежка избавителна акция в региона на Седемте рилски езера е извършена през днешния ден. Малко преди 14:00 часа туристи, намиращи се в региона на езеро „ Бъбрека “ чуват крясъци за помощ. Условията са неприятни и в региона има мъгла, която им пречи да открият потърпевшия. Обаждат се на тел. 112, откъдето подават сигнал към Централния денонощен пост на Планиската избавителна работа при БЧК.

Двамата дежурни планински спасители в база „ Рилски езера “ се насочват към мястото. Там също чуват виковете за помощ и откриват френски екскурзиант, паднал на каменист терен в страни от пътеката. Още с първичния оглед схващат, че потърпевшият е с тежка политравма – двете му ръце и единия крайник са счупени, има контузия на главата и болки в кръста, само че е в схващане.

Организирана е акция и след към 2 часа на мястото на случая се събират планински спасители от отряд Дупница, които стартират превоз на потърпевшия, който е подложен във вакуум матрак.

Междувременно мъглата се подвига и е взето решение да бъде задействана процедурата през Групово дело Пожарна сигурност и отбрана на популацията и малко след 17.00 часа от авиобаза Крумово излетява хеликоптер „ Кугар “ със задача да доближи и транспортира потърпевшия.

Координацията на всички служби е бърза, подадени са координатите на мястото на случая и към 18.00 ч. военният хеликоптер към този момент е в региона. Пострадалият е качен на борда и откаран до УМБАЛ „ Свети Георги ” – Пловдив, където е предаден на очакващите го екипи, оповестиха от ПСС.

39-годишният французин е в устойчиво положение с голям брой счупвания. Засега няма заплаха за живота, предстоят му интервенции. Лекарите се грижат за стабилизирането на положението му.

Снимката е илюстративна. Автор на фотография: Татяна Добролюбова


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР