Няма планирано затваряне на училищата от октомври, заяви пред Нова

...
Няма планирано затваряне на училищата от октомври, заяви пред Нова
Коментари Харесай

Вълчев: Няма планирано затваряне на училища

Няма планувано затваряне на учебните заведения от октомври, съобщи пред Нова тв просветителният министър Красимир Вълчев. Той уточни, че отдалечено ще превключват обособени класове, а не всички, както се случи от средата на март месец предходната образователна година.

„ Целта ни е децата да прекарат оптимално в учебно заведение. В предишни години сме имали по 1-2 седмици грипни ваканции, в този момент ще се превключва на отдалечено образование. Това няма да е за цели учебни заведения, а обособени класове ”, сподели Вълчев. Той уточни, че при надвишаване на стойностите на заболелите от сезонния грип ще се вземат решения дали да се затварят отдели области и общини. Това съгласно Вълчев обаче вероятно ще стане седмици след Нова година

Просветният министър разяснява и носенето на маски от децата. „ Всички страни имат малко или доста отговорности за носене, ние сме избрали допустимо най-либералния режим. Ако се откажем напълно от маските, ще минем на разновидността да затваряме цели учебни заведения ”, акцентира Красимир Вълчев. Той напомни, че рекомендацията е децата да прекарват колкото се може повече време на открито. „ Говорим за няколко минути носене на маска, под 10% от цялото време в учебно заведение, това не е толкоз утежняващо. Важното е, че по време на образователния час няма да се изисква носене на маска ”, сподели просветителният министър. По думите му всички учебни заведения са се подготвили с маски. Ако някое дете отиде без маска, ще получи такава на място. На детето пък ще му бъде обяснено, че би трябвало да я носи.

Той увери, че има задоволително учители, които могат да заместват сътрудниците си при нужда. Тази година да се включат в листата с запаси са поканени студенти и непедагогически експерти. „ Няма да има нито един свободен час ”, сподели просветният министър.

Вълчев изясни, че 70 000 са били децата, които не са се присъединили в отдалеченото образование, а не тези без устройства. Проблемът по думите на Вълчев е неналичието на отношение към образованието. Той уточни, че все още няма фонд, с който да се обезпеча всички деца с устройства. Те обаче няма да пропущат образователна година, защото огромна част от тях са учили лятото. Учителите обаче ще би трябвало да наваксват част от пропуските, преподавайки по новите и старите образователни стратегии.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР