Няма основание оставката на Теменужка Петкова да бъде приета, защото

...
Няма основание оставката на Теменужка Петкова да бъде приета, защото
Коментари Харесай

Каракачанов се обяви срещу освобождаването на Петкова

Няма съображение оставката на Теменужка Петкова да бъде призната, тъй като тя няма отговорност за договорката за ЧЕЗ. Това изясни вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов пред медиите, съобщи БГНЕС. Уговорката беше на идващото съвещание на Коалиционния съвет оставката й да бъде още веднъж на дневен ред при започване на другата седмица, посочи Каракачанов.

" Тя направи, съгласно мен припрян акт да подаде оставка в символ на това да поеме някаква отговорност за нещо, за което не носи отговорност. По настоящия закон тя няма никакви благоприятни условия, с цел да управлява сходна договорка ", съобщи вицепремиерът. " Именно това предлагаме ние - страната да има посредством КЕВР надзорен механизъм. Но, тя каква виновност носи за това? Не виждам за какво Теменужка да бъде жертвана, в името на какво? За какво поема виновност, като тя няма виновност в тази обстановка ", уточни той.

Според него зад красивия заслон за пазарна стопанска система и лозунгът, че страната е неприятен собственик, сме подарили кокошката, която снася златни яйца, по времето на ръководството на Сакскобургготски и Движение за права и свободи, и в този момент се чудим какво да правим”, разяснява вицепремиерът и боен министър. " Много обичаме да се занимаваме какво се случва сега, а въпросът е по какъв начин да създадем по този начин, че повече да не се повтарят сходни безумия. Ако ме питате мен страната може да закупи и 100% от акциите. Останалите 33% не оставаха опция на страната да управлява процеса. Контролът е, когато имаш 34%, а не 33% ", уточни още Красимир Каракачанов.

Красимир Каракачанов разгласи още, че Оперативна програма предлага промени в Закона за енергетиката, с които да може страната в покупко-продажби, които касаят продажбата на над 20% от активите на структуроопределящи компании в енергетиката, да има надзорен механизъм върху това какво се продава, кой го продава и по какъв начин тече целият развой. От своя страна Искрен Веселинов, който е създател на текста, изясни, че става дума за ново пълномощие, което се основава за КЕВР - да утвърждава всички покупко-продажби по предписание с дялове и акции на търговски сдружения, които са носители на лиценз за транспорт или разпространяване на електрическа, топлинна и газова сила.

" Това е значимата инфраструктура, която подсигурява сигурността на доставките до крайния консуматор. Това е и детайл от националната сигурност. Именно тези два детайла ще обследва КЕВР с помощта и на други държавни органи като ДАНС, от които ще желае мнения. На база на тези мнения и на преценка до какъв брой новият притежател е кадърен да обезпечи съществуването и развиването на сдружението, ще взема решение дали да утвърди прехвърлянето на дяловете или не ", съобщи Веселинов. Предстои от Оперативна програма да дадат текста на ПГ на ГЕРБ, с цел да търсят консенсус по него. " За договорката за ЧЕЗ има подписан контракт, само че няма приключен състав на договорката. Ако тази смяна се одобри идната седмица тогава ще имаме тази спирачка на страната, в случай че реши, че притежателят е обезсърчителен ", сподели още Искрен Веселинов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР