Няма официална информация коя е фирмата, от която хакери са

...
Няма официална информация коя е фирмата, от която хакери са
Коментари Харесай

Експерт по киберсигурност: Хакерите набелязват големи компании с много транзакции дневно

„ Няма публична информация коя е компанията, от която хакери са откраднали 12 млн. лв.. Една от най-големите в България е “, изясни в предаването „ Тази заран “ специалистът по киберсигурност Любомир Тулев.

„ Начинът, по който се таргетират фирмите, е те да са огромни, да вършат доста транзакции на дневна база, с цел да може мъчно да се засече такава смяна. Често стават жертва и дребни компании “, добави той.

Според проверяващите причинителите са от Нигерия, а вероятността да бъдат хванати е оскъдна

Измамата е станала, откакто на определената компания се изпраща сменен IBAN.

„ Когато две компании споделят между тях и имат бизнес връзки, хакери се пробват да пробият една от двете пощенски кутии. Следи се връзката. Когато едната компания изпрати фактура, хакерите са по-бързи. Изпращат още веднъж имейл с техен IBAN и компанията превежда сумата към него. Лесно може да се види, че е сменен този IBAN ”, уточни Тулев.

След акцията платформата продължава да работи и даже пораства, разяснява киберекспертът Любомир Тулев

„ Началото на фишинг измамите стартира от Африка. Нигерия, Мароко и Кот Д'ивоар имат обичаи. Важно е да се обърне внимание на всички, които имат бизнес – по какъв начин могат да се предпазят. На първо място да се направи всичко допустимо да защитим нашата преписка. Първата стъпка е да има корпоративна пощенска кутия. Всяка компания би трябвало да има „ бял лист “ с IBAN на всички компании, с които работи, с цел да може да засече смяна в него. Трябва да има второ равнище на удостоверение – да не е още веднъж по електронно поща, може позвъняване и да се удостовери в действителност ли е заменен IBAN “, добави той.

Любомир Тулев изясни, че има застраховки за киберсигурност, които да покриват подобен тип риск.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР