Няма обяснение защо Министерството на правосъдието не написа подзаконовия актПартийно,

...
Няма обяснение защо Министерството на правосъдието не написа подзаконовия актПартийно,
Коментари Харесай

Протестъри стъкмиха правила да гребат от хазната

Няма пояснение за какво Министерството на правораздаването не написа подзаконовия акт


Партийно, фамилно и фирмено обвързани неправителствени организации сътвориха правила, по които ще бъдат усвоявани и ръководени пари от хазната. Вчера бе последното съвещание на работната група, в която влязоха 22-ма представители на НПО-та. По огромната част от тях се оказаха настоящи функционери от партията на Христо Иванов “Да, България ”, протестъри и представители на зеления октопод. Предстои приемане на написания от работната група устав за активността на Съвета за развиване на гражданското общество от Министерски съвет. Неговият 15 членен състав ще бъде функционалност на разпоредбите за избор, които сътвори работната група.

Най-спорна по време на последните съвещания на работната група се оказа тематиката за свързаността, както сред обособените Неправителствени организации като юридически лица, по този начин и сред тези, които ще бъдат номинирани за членове на Съвета за развиване на гражданското общество. И на последното съвещание казусът не бе решен.

Юристи разясниха пред “Труд ”, че възлагането на работна група от Неправителствени организации да написа правила, по какъв начин Неправителствени организации ще усвояват обществен запас е юридически парадокс. В Министерство на правораздаването има цяла Дирекция “Съвет по законодателството ”, чиято работа е да написа законови и подзаконови актове.

Самият състав на групата от Неправителствени организации, която писа разпоредбите сътвори очакване, че в бъдеще голям обществен финансов запас ще се разпределя от едни и същи хора, под разнообразни шапки в неправителствения бранш. Годишно от държавните институции НПО-та усвояват сред 60 и 70 млн. лева За първи път през 2018 година в бюджета са планувани и 1 млн. лева за планове на организации, регистрирани в социална изгода.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР