Въпросът 10% или 11% да се увеличат пенсиите е измислен,

...
Въпросът 10% или 11% да се увеличат пенсиите е измислен,
Коментари Харесай

Доц. Милев, преподавател: Въпросът 10% или 11% да се увеличат пенсиите е измислен

Въпросът 10% или 11% да се усилят пенсиите е фиктивен, тъй като в Кодекса за общественото обезпечаване е казано ясно по какъв начин би трябвало да стане това от 1-ви юли. Това сподели пред БНР доцент Жеко Милев, заместник-ръководител на катедра " Финанси " в УНСС, и изясни:

" 50% би трябвало да се вземе поради от растежа на инфлацията за 2023 година и 50% от растежа на осигурителния приход. Като се сметне и се получават 10%. Когато се съставяше Бюджетът, в него бяха заложени 11% растеж, като това отразяваше прогноза, тогава данните не се знаеха. Ако съблюдаваме прецизно наредбите на нормативната база, би трябвало нарастването да е 10%, само че тъй като към този момент са залегнали числата в Бюджета във връзка с пенсиите с 11%, а и се намираме в предизборна конюнктура, за мен беше разумно да се стигне до нарастване от 11% ".

Той акцентира, че всеки въпрос, обвързван с пенсионната система, става централен, тъй като пенсионерите са забележителна част от обществото.

" Основният въпрос е до каква степен пенсионната система у нас е устойчива. Главната промяна беше направена преди повече от 20 година с въвеждането на втория дирек в системата. Още тогава бяха ясни отрицателните демографски трендове у нас. Именно това е главната система, заради която всички чакаме, че първият дирек ще изпитва компликации и те ще стават все по-съществени в идващите години ", разяснява доцент Милев.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР