Няма нищо по-секси от добре облечен мъж, вижте Бекъм и

...
Няма нищо по-секси от добре облечен мъж, вижте Бекъм и
Коментари Харесай

Базисните правила на добре облечения мъж

Няма нищо по-секси от добре облечен мъж, вижте Бекъм и да не спорим. Въпросът е обаче какво тъкмо значи „ добре облечен “.

Никой не може да даде един единствен, прецизен и всевалиден отговор на този въпрос. Ако можеше, евентуално мъжете в последна сметка щяха да наподобяват много скучно. Може би по този начин, както са почти са изглеждали преди стотина година модерните, богати европейски господа  – елегантно и еднакво – само че без особена изява на персонален жанр.

Днес модата, динамичният метод на живот, световният свят и преплитането на културите и традициите внасят доста повече цвят и въображение  и в мъжкия дрешник.

Свободата от време на време влиза в директна кавга с класическите правила и – къде сполучливо, къде не толкоз – съумява да им повлияе. Така да вземем за пример през петдесетте години на минали век никой не си е представял, че долната му фланелка (част от бельото за мъжа по това време, така наречен у на с „ юнашка фланела “) ще може да се носи един ден със сако, освен това даже в бизнес дрес-код.

За джинсите, които през днешния ден напълно легално си се разхождат от жанр в жанр в компанията на спортни якета, плетени жилетки или публични сака, да не приказваме.

Анцугът и той, благият, стартира да се радва на някои триумфи отвън спортните площадки, като с изключение на в всекидневието и в празненство нощите, се пробва да пробие и в градски casual жанр и даже да се намърда в компанията на някое по-разкрепостено и артистично сако.

Въпреки всички тези извоювани свободи на актуалната мъжка мода, има някои неприемливи неща за положителния дрешник на господата.

И те са неприемливи не, тъй като са неразрешени, а тъй като просто не се вписват в актуалното чувство за красиво, елегантно или артистично. Поне към този миг.

618x796

Риза с пай ръкав + вратовръзка

Въпросът с късия ръкав на ризата е толкоз значим за мъжете, колкото този за сутиена при дамите. Да я носим ли тази риза въобще и в случай че я носим, за какво пък да не е както си желаеме?

Разбира се, че ризата с пай ръкав си има своето място в мъжкия дрешник. То обаче несъмнено не е измежду формалните дрехи, изключително пък в композиция с вратовръзка. Право на сходно комбиниране имат единствено мъжете, които носят униформи – служители на реда, летци, морски офицери. За тях, когато не са облечени по работа, както и за всички останали, важи положителното остаряло британско предписание, че ризата с пай ръкав (и производните й) е за летните разходки, безгрижните спортове (голф, езда, тенис), морските крайбрежия и плажове.

Все отново, в случай че държите да изглеждате добре, а и  в това време да не ви е топло, просто сложете един т-шърт под сакото и забравете за връзката.

618x798

Сако не по размер

Едно добре скроено и ушито сако може да се носи в извънредно доста и приятни за окото  комбинации. Ако обаче ръкавите ви стигат до началото на пръстите на ръцете (не дай си боже и до по-надолу!), рамената стърчат отвън контура на тялото ви като козирки на автобусни спирки, а талията се вее на педя разстояние от силуета, ще наподобявате на безпаричен родственик наследил костюм от неотдавна умрелия си богат вуйчо. Както споделяше баба, „ починалият е бил по-едър “…

Същата е картинката и с прекомерно тясното сако – опъната като тетива на лък предница с извити като скоби ревери, ръкави над китките, вдигнат на кръста тил и цъфнала като обърнато V „ опашка “ над задните елементи.

В случай, че ви харесва да изглеждате като заженил се момък, който се пробва след казармата да влезе в абитуриентския си костюм, окей. Иначе най-добре следвайте простите правила – ръкавите на сакото би трябвало да стигат при свободно отпуснати ръце до равнището на основата на палеца, рамената и ръкавът би трябвало да са в една свободна спускаща се надолу линия, цепката на гърба не би трябвало да стои отворена. Дължината на сакото зависи от кройката и модела, само че въпреки всичко не би трябвало да е над средата на ципа на панталона (вижте Бекъм). Ако е прекалено много под него и това не е пардесю, има неточност.

Въпросът със закопчаването

В носенето на сако си има правила. Особено значимо е това за най-долното копче, когато сакото е едноредово и копчетата са повече от едно. И правилото е, че то в никакъв случай не трябва да се закопчава! Що се отнася до двуредовите сака (много елегантни, само че много сложни за носете, защото несъмнено не пасват на всеки силует), то пък те постоянно се носят компактно закопчани.

Фракът (ако току-виж някъде ви се наложи да го облечете) се носи разкопчан, а пък смокингът – разкопчан, в случай че го носите с колан-пояс, и закопчан съгласно правилото на едноредовото сако, в случай че го носите без колан. Само да припомня, че за фрак и смокинг панталоните са специфични и те нямат халки за колани, защото просто не се носят с колани.

И още нещо – когато се запознавате с някого, ставате на крайници, с цел да поздравите публично или да демонстрирате почитание, както и когато каните дама на танц да вземем за пример, сакото наложително се закопчава (пак без най-долното копче).

Вратовръзки, папийонки, шалове и бижута

Вратовръзката е страховит аксесоар, тъй като посредством нея може а се разчупи и най-скучния настоятелен костюм.

Най-важното е да не е нито къса, нито дълга, с крив възел, усукана, загащена или смачкана. По предписание ъгълът на по-дебелата й част би трябвало да стига доникъде на катарамата на колана, тънката част следва да е по-къса от предната и добре скрита зад нея, а кой да е възелът зависи от персоналния ви усет.

Не носете вратовръзки на ластик, с подготвени възли! И такива папийонки не носете!

Този доста артистичен аксесоар навлезе съвсем във всички мъжки стилове и се трансформира в същински колекционерски обект. Както и да го съчетавате обаче, няма по какъв начин да стои добре на състезателен екип да вземем за пример. Виж, на къси панталони съм го виждала да пасва изненадващо добре, в комбинацията на мокасини на босо, ленено сако и панамена шапка. Въпрос да положително съчетаване и усет.

Ако има аксесоар, който може да преобърне към положително или неприятно всеки аутфит, то това е шалът. Непрежно увит към врата над риза и сако, придава доза прелестен артистизъм. В композиция с жилетка и пуловер, когато е зимен, или пък с тишърт, когато е лек, памучен, ленен или копринен, стои като украшение. Само не го носете като съветска вуйна, положен на рамената! Във тип на фишу той може да размени вратовръзката, само че би трябвало да стои към врата, заобиколен от яката на ризата.

618x783

Прекаляването с мъжките бижута стои много на ниска цена. Забравете ги тия мутренски моди с ланци, гривни, пръстени с размери на охлюви мутанти на безименните пръсти или кутретата. Ако ще носите украшение, дано да е часовникът и вероятно брачната халка. Или просто се носете татуировките.

В днешно време даже иглата за вратовръзка леко селее, по тази причина я скатайте някъде за по-добри фешън времена. Бутониерите също са превъзходен метод да изразите себе си, освен това към този момент в много необятен аспект от вариации с дрескода. Избягвайте обаче блестящите неща, многото детайли и странните послания, които единствено вие си разбирате. Като шефа на един клон на сериозна българка банка, който се появи на бизнес среща с бутониери във тип на револверчета…

Дай да ти видя обувките, с цел да ти кажа какъв си

Каквото и както и да облечете, колкото и добре да изглеждате, в случай че обувките ви са скъсани, мръсни, с усмихнати върхове или прекомерно сплескан маниер, ще изглеждате просто като статист в кинопродукция – на ужким и за малко накичен.

Мъжките обувки през днешния ден имат голяма независимост – спомнете си единствено кой носеше преди време костюм и маратонки! Правилно, светските туристи!

Е, през днешния ден по този начин се докарват огромните градски гъзари, освен това си им стои. Истината е, че босият мъжки крайник не наподобява добре в формален дрескод, тъй че костюм и сандали към момента си е признак за принадлежност към една по-просташка социална каста. Що се отнася до по този начин обичаните джапанки, те са като ризата с пай ръкав – чудесни за плажа, ленените панталони, коктейл бара, само че не и за офиса, изключително, в случай че работите в банка, застрахователна компания или въобще в корпорация, която ръководи парите на хората.

Днес най-важното в мъжкия дрешник не са разпоредбите, тъй като, когато са нарушени с усет, отношение и на място, те могат да са доста приятни за окото.

Да не забравяме въпреки всичко няколко базисни неща: мода, жанр и грациозност не са синоними. Бизнес разпоредбите в обличането пък е нещо напълно друго. Точно по тази причина и висшата мъжка мода, както и дамската такава, не е основана да се носи в всекидневието, а да дава трендове, да въодушевява, да опитва. За да не преминете границата на положителния усет, в случай че не сте експерт в аутфита или не притежавате в действителност незабравим усет, следвайте в съществени линии споделените тук правила.

И да, приберете го тоя спортен екип в спортния сак, дружно с потника и джапанките, апелирам! Ортопедичните сандали оставете за свободното време и туристическите обиколки. А чантата диагоналка напряко я изхвърлете, дружно с кроксовете (огромен шлагер преди десетина години) и въжените обувки.

Инфо: Cronicle.BG

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР