Няма никакво извинение, ако ЦИК не изпълни закона, какъвто е.

...
Няма никакво извинение, ако ЦИК не изпълни закона, какъвто е.
Коментари Харесай

Цветозар Томов: Хората трябва да преодолеят страха си от машинното гласуване

Няма никакво опрощение, в случай че ЦИК не извърши закона, какъвто е. Трябва да осигурим почтени избори. Ще са нужни още към 400 – 500 машини за гласоподаване. Това съобщи Цветозар Томов, определен за представител на ЦИК в студиото на утринния блок на Novа.

Той заяви, че машините са на компания, дял от която има венецуелското държавно управление. Според него те могат да бъдат обект на хакерски атаки, само че има и защитни средства за това. Като такова защитно средство уточни обстоятелството, че машините не са свързани с интернет и това предотвратява хакването им.

Томов посъветва жителите да ревизират разписката, която получават след гласоподаване с машина и да видят дали има сходство с подадения глас.

„ Може да се вършат инспекции и да се следи дали има цялостна еднаквост сред подадения глас и резултата “, сподели той. Допълни още: „ Хората би трябвало да преодолеят страха си и да видят, че не е нещо по-страшно от хартиеното гласоподаване. Искаме всеки да опита да гласоподава пробно преди изборите. Ако човек два пъти е дал своя вот с машинка, не виждам проблем да го направи и трети път. Не сме имали още време да обсъждаме тези хрумвания. Хората би трябвало да могат да преодолеят страха си от машинното гласоподаване “.

Според него няма да е нарушаване, в случай че член на ЦИК помогне на жител да откри партията, за която желае да гласоподава.

„ Машината е едно куфарче, което не е доста по-тежко от комплекта бюлетини, които се изпращат до секцията. Не е проблем самото обезпечаване “, уточни Томов. Все още не е обсъждан въпросът с видеонаблюдението в ЦИК: „ Моето персонално мнение е за оптималната либерализация на опцията за наблюдаване на броенето “.

„ Комисията може да се оправи с всички нововъзникнали проблеми. Политизацията би бил най-големият риск за ЦИК. Това не би трябвало да въздейства на решенията. Трябва да ги взема въз основата на персоналната отговорност на членовете, а не въз основата на партийни давления “, приключи представителят на ЦИК.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР