Няма никакви документални свидетелства за мястото, на което е погребан

...
Няма никакви документални свидетелства за мястото, на което е погребан
Коментари Харесай

Проф. Лиляна Симеонова: Няма никакви документални свидетелства къде е погребан Свети Методий


" Няма никакви документални свидетелства за мястото, на което е заровен Свети Методий ". Това разяснява в изявление за предаването " 12+3 " на стратегия " Хоризонт " проф. Лиляна Симеонова , експерт по средновековна история и византолог:
" В София бяха донесени три реликви – парченце от Честния кръст, мощи на Свети Кирил и мощи на Свети Методий. Честният кръст е фалшификат с безспорна сигурност . Ако четете византийски документи, ще видите, че в продължение на над 1000 години всеки, който е ходил на визита при византийския император, е получавал кутийка с късче от Честния кръст, да не приказваме и за останалия християнски свят, какъв брой такива късчета има. За мощите на Свети Методий няма никакви документални свидетелства в писмените извори от датата на неговата кончина през 885 година, които да оказват даже косвено мястото, на което той е бил заровен. За разлика от мощите на Свети Методий, за мощите на Свети Кирил може да се допусне, че са същински ".

" Зарадвах се, че едно такова събитие като посрещането на мощите на Светите братя Кирил и Методий можа да раздвижи публичния дух . Ние бяхме умърлушени, две години имаше ковидни ограничавания, след това терзанията от растящите цени, страха от войната, доста неща ни се струпаха, доста паники потиснаха духа ни, а и самото честване на 24 май беше придобило една рутина. Говореше се единствено с едни клишета. Не можехме и на него дори същински да се зарадваме като хората, тъй че в този смисъл е добре, че нещо раздвижи публичния дух, повдигна го. Там отидоха разнообразни хора. Някои от тях са вярващи, които работят на Христовия принцип " Вярвай, не се съмнявай! “, други може да са отишли просто от любознание, тъй като в никакъв случай не са виждали такова поклонение, трети може да са отишли, с цел да изразят респект към Светите братя, няма неприятно ".

Цялото изявление с проф. Лиляна Симеонова можете да чуете от звуковия файл.
По обявата работи: Недит Георгиева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР