Няма народ без минало и то винаги е противоречиво, предизвикващо

...
Няма народ без минало и то винаги е противоречиво, предизвикващо
Коментари Харесай

Спомен за Сталин: Когато историята стане Хелоуин

Няма народ без минало и то постоянно е спорно, предизвикващо полемики, разногласия и кавги. Отдавна умряли персони и събития, случили се преди десетилетия, от време на време епохи, вбиват чеп в публичните връзки и ги обричат на постоянно буксуване.
На днешната дата през 1953 година умира един човек, чието име и до ден сегашен провокира яростни разногласия в Източна Европа и Русия.. Защитниците му дават за образец невероятния промишлен напредък, в резултат на който Съюз на съветските социалистически републики печели Втората международна война. Противниците привеждат цената –, репресиите от 1937 година, злокобното Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР), пактът Молотов - Рибентроп, неуспехът в първата година на войната, ГУЛАГ.
 Мозайки, изобразяващи Путин и Сталин, в съветска черква (ВИДЕО) Мозайки, изобразяващи Путин и Сталин, в съветска черква (ВИДЕО)
Русия ще  приключи за 9 май градежа на великански православен храм с мозайки, изобразяващи Владимир Путин и Йосиф Сталин, предават р...
Парадоксалното в обстановката е, че голямата част от дейностите на Съветите от този интервал са ясно документирани и е елементарно да се проследят. Въпреки това фигурата на Сталин непрекъснато изплува от историческата мъгла, с цел да подсети за себе си.
Политиците по целия свят се възползват от тези несъгласия с неприкрито наслаждение и жар. Пример за това е приключилата напълно неотдавна с крушение акция на Московското кметство. Паралелно с чуванията пред съда на, се появи предложение за слагането на монумент на площада на Лубянка. Срещу постройката на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), сега ФСБ. На 22.08.1991-ва година руснаците смъкват паметника на Феликс Дзержински, създател на страховитата работа, от това място. Символиката на този акт може да се съпостави със символизма на рухването на Берлинската стена. 30 години по-късно беше оповестено гласоподаване за това дали Железният Феликс да бъде възобновен или на негово място да бъде подложен Александър Невски. Обществената полемика бе толкоз яростна, че се наложи кметът Собянин да я приключи, оттегляйки предлагането. Същата е обстановката и с мавзолея на Ленин. Поне един път годишно се организира голяма полемика на тематика " да махнем ли мумията или не? ".
Ако към момента нямате чувство за дежа вю, спомнете си какво се случва, когато някой спомене паметника на Съветската войска в София. Олелията по този мотив от време на време е толкоз мощна, че засенчва много по-актуални и директно засягащи живота ни тематики.
За жал, голяма част от властимащите в международен мащаб намират в историята отдушник на публичните настроения, с което я вършат още по-нееднозначна, в сравнение с е. Сложно е да се одобри, че това е фактологична просвета, чиито тълкования са пагубни. Тънката граница сред персоналното мнение, постоянно фамилната история, един път прекрачена обрича хората на безконечни кавги за справедливи обстоятелства.
 Сталин е съдействал на Хитлер в блокадата на Ленинград? Сталин е съдействал на Хитлер в блокадата на Ленинград?
Руската писателка Елена Чижова твърди, че Йосиф Сталин е оказал помощ на Адолф Хитлер да реализира проекта си за обсада на Ленинград по врем...
В свършек, историята с натрупа на Сталин е повече от показателна. След гибелта си, той е положен до Ленин. През 1956 година Хрушчов подема акция за развенчаването на култа към личността на предшественика си. Тя приключва през нощта на 31 октомври 1961-ва година, когато тялото на диктатора е изнесено по таен метод от мавзолея и заровено зад него. Легендата гласи, че върху ковчега са излети два тона бетон, а златните копчета от униформата на Вожда са били изтръгнати. Хрушчов се е страхувал от Сталин дори 8 години след гибелта му. По същото време оттатък Океана са чествали Хелоуин.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР