Няма изтичане на радиация след руската атака срещу най-голямата в

...
Няма изтичане на радиация след руската атака срещу най-голямата в
Коментари Харесай

МААЕ: Няма изтичане на радиация от Запорожката АЕЦ

Няма приключване на радиация след съветската офанзива против най-голямата в Европа атомна електроцентрала в Украйна, а пожарникари са изгасили пламъците в обекта. Това споделиха през днешния ден представители на Организация на обединените нации и украински чиновници, съобщи Асошиейтед прес.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 1704
Двама чиновници по сигурността на централата са ранени, само че системите за надзор на сигурността работят обикновено след пожара в Запорожката АЕЦ, заяви Международната организация за атомна сила (МААЕ), представена от ДПА.

Генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси заяви през днешния ден, че постройката, ударена от съветски " снаряд " в Запорожката АЕЦ " не е част от реактора ", а подготвителен център, и че няма приключване на радиация.

Гроси сподели също през днешния ден, че е подготвен да пътува до Украйна, с цел да договаря за решение за гарантиране на сигурността на нуклеарните обекти, застрашени от войната, съобщи Франс прес.

„ Изразих пред Руската федерация и Украйна готовността си да пътувам до Чернобил допустимо най-скоро “, съобщи Рафаел Гроси по време на свикана по неотложност конференция, проведена във Виена след бомбардировките на съветските сили против атомна централа южна част на Украйна. „ И двете страни обмислят предлагането “, добави той.

Руски танков огън против обекта в Запорожие през нощта от четвъртък против петък възпламени подготвителен център, само че не беше записано приключване на радиация, оповестиха украинските управляващи и МААЕ.

„ Системите за сигурност на реактора не са наранени “, сподели Гроси. Уредите за наблюдаване на равнищата на радиация също са " изцяло работещи ". „ Ситуацията обаче продължава да е извънредно напрегната и комплицирана “, сподели шефът на организацията, който от началото на съветската инвазия предизвестява за заплахата от сериозна нуклеарна повреда. „ Това е невиждана обстановка “, повтори той, защото за първи път се случва боен спор в страна с огромна нуклеарна стратегия.

Украйна има 15 реактора в четири електроцентрали и няколко други обекта. Тази в Чернобил, мястото на най-тежката нуклеарна злополука в историята през 1986 година, падна в ръцете на съветските войски предходната седмица. Отивайки там, Рафаел Гроси се надява " да придобие по-добра визия и да бъде по-ефективен ".

„ Идеята е да се реализира съглашение за рамка “ за гарантиране сигурността на нуклеарните обекти, означи той, съзнавайки, че сходно пътешестване „ няма да бъде елементарно поради събитията на терен “. „ Време е да действаме. МААЕ би трябвало да направи нещо за протичащото се, а освен да туитва “, заключи Гроси.

Евентуално пътешестване до Украйна ще се реализира след визитата му в Иран, планувано за на следващия ден като част от напъните за споразумяване на въпроса за иранската нуклеарна стратегия паралелно с договарянията във Виена, ориентирани към спасяването на нуклеарното съглашение от 2015 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР