Няма изгледи Босна да се присъедини към НАТО, защото Република

...
Няма изгледи Босна да се присъедини към НАТО, защото Република
Коментари Харесай

Милорад Додик: Босна няма да се присъедини към НАТО

Няма изгледи Босна да се причисли към НАТО, тъй като Република Сръбска, която е част от Босна, в никакъв случай няма да го разреши. Това съобщи в изявление за ТАСС сръбският член на тричленното босненско председателство Милорад Додик в навечерието на визитата си в Москва.

След войната в Босна (1992-95 година), според изискванията на контрактуваното с посредничеството на Съединени американски щати Дейтънско спокойно съглашение, Босна беше разграничена на две полуавтономни единици - Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватската федерация. Всяка част има лично държавно управление, парламент и полиция, а двете единици са свързани посредством общи институции на държавно равнище, в това число председателство (президентство), формирано от трима представители на трите етнически общности (сърби, хървати и босненски мюсюлмани), правосъдна система, войска, служби за сигурност и данъчна администрация.

Присъединяването на Босна към НАТО е невероятно без единодушието на всички субекти. В същото време още през октомври 2017 година Народното събрание на Република Сръбска одобри резолюция за неутралитет във връзка с военните съюзи. През ноември 2019 година той още веднъж се застъпи за боен неутралитет, като одобри подобаващ документ от 20 точки. В него се акцентира, че при положение на насилствени опити за включване на Босна и Херцеговина в НАТО, Република Сръбска ще организира референдум, на който нейните жители ще вземат решение за участие във военни съюзи, посочи Додик.

В обширното изявление Додик дефинира като мазохизъм европейските наказания против Русия, наложени поради нахлуването в Украйна. Според него Европа е въвела глобите под натиска на Съединени американски щати, а Европейският съюз не е имал проект какво да прави с отрицателните последствия.

Додик има намерение по време на визитата си в Москва да разиска с съветския президент Владимир Путин построяването на газопровод и да предложения съветския водач посещаване в Баня Лука.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР