Няма друго място, което да символизира новото начало по-добре от

...
Няма друго място, което да символизира новото начало по-добре от
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Днес хърватско-словенската граница най-добре символизира новото начало

Няма друго място, което да символизира новото начало по-добре от хърватско-словенската граница в новогодишния ден. Това съобщи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен през днешния ден, деня, в който Хърватия стана част от еврозоната и Шенгенското пространство, съобщи Хина.

Това е ден за празнуване, това е сезонът на новото начало, сподели още Фон дер Лайен на граничния пункт Брегана, на който контролът бе отстранен след присъединението към Шенген, където европейската представителка дойде дружно с хърватския министър-председател Андрей Пленкович и словенския президент Наташа Пирц Мусар. 

Председателката на Европейска комисия назова влизането на Хърватия в зоната на свободно придвижване и еврозоната голямо достижение за най-младата членка на Европейския съюз. 

В среднощ, след по-малко от 10 години участие в Европейския съюз, Хърватия стана член на Шенгенското пространство, като по този метод се причисли към клуба на 26 други страни и 420 милиона души в най-голямата в света зона за свободно придвижване сред страните. 

С настъпването на новата година Хърватия стана член и на еврозоната, с което се трансформира в единствената до момента страна, която по едно и също време се причислява и към двете структури.

Присъединяването към еврозоната бе маркирано на гала след среднощ пред основната постройка на хърватската централна банка, където финансовият министър и гуверньорът алегорично изтеглиха от банкомати по 50 евро. Министър Марко Приморац назова днешния ден исторически за страната и изрази убеденост, че приемането на еврото в тези неспокойни времена ще предложи спомагателна непоклатимост и ще спомага за растежа на хърватската стопанска система.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР