Няма доказателства, че хомеопатията е ефективна. Единственото въздействие на хомеопатичните

...
Няма доказателства, че хомеопатията е ефективна. Единственото въздействие на хомеопатичните
Коментари Харесай

Хомеопатията е илюзия, която вреди

Няма доказателства, че хомеопатията е ефикасна. Единственото влияние на хомеопатичните препарати е плацебо резултатът - така наречен мозъчно въображение, което е потвърден невробиологичен феномен, предизвикващ упования у пациента за усъвършенстване. Тя обаче може да нанесе сериозна щета на болния, забавяйки слагането на диагноза или нужното научнообосновано лекуване. Поради това хомеопатия може да бъде употребена единствено след извършено задоволително лекуване и в никакъв различен случай. Това декларират в обща позиция от края на март т. година две френски академии - Националната академия по медицина и Националната академия по фармация.

Хомеопатията е въведена в края на ХVIII в. от Самуел Ханеман, като постулира две хипотези: тази на сходствата (лекуване на злото със зло) и тази на огромните разреждания. Науката досега не удостоверява тези хипотези и учените не намират причини да трансформират своята неведнъж заявена от 1984 година насам позиция срещу хомеопатията като лекуване, се споделя в документа.

Общественият интерес към хомеопатията се дължи на незадоволително познаване на плацебо резултата, считат двете академии. Те упорстват, в случай че хомеопатичните препарати се признаят за лекарства, да се подчинят на общите правила за допускане и надзор на медикаментите, а не да се пускат на пазара свободно, без да е потвърден какъвто и да било резултат от тях и без да са минали надзор. Етикетите на хомеопатичните средства би трябвало да съдържат напътствие за състава им и за това, че успеваемостта им не е потвърдена според настоящите стандарти. Медицинските университети и ветеринарните учебни заведения не би трябвало да издават дипломи и документи по хомеопатия, с цел да не промотират незачитан " алтeрнативен " способ, а в образованието на студентите би трябвало да се включи достоверна информация за него като тип спомагателна терапия. Двете академии акцентират, че на обществото би трябвало да се дава правилна информация за хомеопатията, а не то да бъде заблуждавано посредством етикетите и рекламите.

Това не е първата сходна акция във Франция. През март предходната година 124 професионални лекари разгласиха във в. " Фигаро " апел против заблуждаващото потребление на различни медицини като хомеопатията. Лекарите призоват хомеопатичните препарати да бъдат регламентирани и под надзор, както всички останали. " В хомеопатията няма нищо научно. Тези практики са неефективни отвън плацебо резултата, те се основават на вярвания, обещаващи чудотворно изцеление без опасности ", обявиха създателите.

Науката предизвестява не от през вчерашния ден

Мнозина употребяват хомеопатични артикули, само че малко на брой знаят какво съдържат те - когато не се състоят просто от вода и захар, в състава им влиза незначително количество от обещано вещество, разредено доста милиарди пъти. Очевидно това " нищо " няма по какъв начин да размени действителното лекарство. Всъщност учените в целия свят от дълго време се афишират срещу хомеопатията като лечебен способ. През март 2015 година Съветът за публично здраве и медицински проучвания към австралийското държавно управление (NHMRC) разгласява просторен отчет, в който обосновано се установи, че няма болести, при които е потвърдено удобно влияние на хомеопатията. Хората, които я избират, могат да се изложат на риск, като отхвърлят или забавят действителното лекуване, се споделя в отчета.

През април 2015 година Националният институт за опазването на здравето (NIH) към Министерството на здравеопазването на Съединени американски щати разгласява отчет за недоказаната успеваемост на хомеопатията, в който се предизвестява, че някои нейни артикули могат да причинят странични резултати и че основните концепции на хомеопатията са несъвместими с понятията на актуалната просвета. През 2015 година FDA (Федералната организация за надзор на храните и медикаментите на САЩ) обръща внимание на потребителите, че не могат да разчитат на хомеопатичните артикули за лекуване на астма. През септември 2016 година и Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати (FTC) стига до извода, че няма научни доказателства за успеваемостта на този способ, че рекламата би трябвало да осведоми потребителите за това и че теориите на хомеопатията от 1796 година не се удостоверяват от актуалната медицина.

На 6 февруари 2017 година Комисията за битка с лъженауката и подправянето на научните проучвания при Руската академия на науките разгласява Меморандум за лъженаучността на хомеопатията. След многочислени клинични проучвания в доста страни не е доказана лечебна успеваемост на хомеопатичните артикули, " правилата на хомеопатията " са догматични изказвания, произхождащи от донаучния стадий от развиването на физиологията и медицината, се споделя в документа. Това " различно лекуване " не е безвредно, тъй като болните подценяват научната медицина, което може да докара даже до гибел. В меморандума се желае хомеопатията да бъде сложена под същия непоколебим надзор като всички медикаменти.

През септември 2017 година Научният съвещателен съвет на европейските академии на науките (EASAC) огласи меморандум, в който акцентира, че изказванията за резултат на хомеопатията са мит и са несъвместими с откритите научни концепции; че не са известни болести, потвърдено повлияни от нея, и че действието й не надвишава плацебо резултата. EASAC се съмнява, че пациентите са правилно осведомени за хомеопатията, която не е безвредна заради изчезналия надзор върху нея. Забавянето в търсенето на здравна помощ може да докара до обилни вреди на пациента, се споделя в меморандума.

На европейските политици EASAC предлага идентични условия за всички препарати, в това число хомеопатичните.

България си пада доста по измамата

България е на челните места в Европейски Съюз по търсене на хомеопатични артикули, откри през 2017 година проучване на Европейска коалиция за хомеопатични и антропософски лекарствени артикули. Страната ни е трета измежду петте страни с най-голямо търсене на сходни артикули (всичките от някогашния социалистически блок плюс Ирландия). България обаче е преди всичко по растеж на промишлеността с хомеопатични препарати. В международен мащаб приходите от търговията с хомеопатични средства през 2015 година са 1 милиарда евро в Европейски Съюз и 3 милиарда $ в Съединени американски щати.

Специалистите у нас също не стоят със скръстени ръце. През февруари 2018 година 65 учени и член-кореспонденти на Българска академия на науките приканиха ректорите на медицинските университети у нас да прекратят всички форми на образование по хомеопатия. Всички международни проучвания установяват, че няма доказателства за успеваемостта на хомеопатията и че болните се излагат на риск, подчертаха учените, като приканиха да се ограничи използването на продуктите на хомеопатията и да се сложи тя под надзор. Известно е в какви обширни мащаби, изцяло безотговорно, се предлага и се популяризира хомеопатия във всички аптеки у нас. Недопустимо е в нашите уважавани медицински университети да се преподава и пропагандира хомеопатия, акцентира писмото. Членовете на Българска академия на науките припомнят също, че Законът за здравето категорично не разрешава всички форми на реклама на неконвенционални способи, в това число на хомеопатията. Мнението и апелът на членовете на Българска академия на науките към ректорите бяха подкрепени с писма от Съюза на учените в България и изрично - от Националната пациентска организация.

Реагира единствено един университет с благодарности и увещание, че... вузовете у нас са самостоятелни.

През февруари т. година акад. Иван Юхновски, ръководител на Форума против лъженауката при Българска академия на науките, осведоми с писмо министър Кирил Ананиев за апела към ректорите, за интернационалните мнения по тематиката и за грубото нарушение на Закона за здравето с непрекъснати реклами за хомеопатични артикули - до 10 дневно. Молбата е министърът да вземе съответните ограничения за съблюдаване на Закона за здравето във връзка с хомеопатията и взаимно със Съвет за електронни медии да приключи изобилните и прекомерно доходни за малките екрани ни реклами, нарушаващи закона. Същото писмо ученият е предал и на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Досега няма реакция

След предаване по Българска национална телевизия на 2 февруари т. година, в което хомеопат оспорваше апелите на лекарите за имунизация на децата против морбили, акад. Юхновски изпрати писмо до програмния шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков. " Хомеопатът доктор Атанас Михайлов от години се подвизава пред телевизионните екрани и радио, от които редовно сее подозрения в имунизацията, както и в използването на потвърдени от научната медицина ефикасни лекарствени средства, с цел да популяризира " алтернативата " - хомеопатичните препарати и практики. За страдание проповедниците на лъжемедицината хомеопатия у нас имат избран триумф, изключително измежду младите майки в тяхното търсене на безвредни, модерни(?) и природосъобразни способи за лекуване. Те елементарно попадат в клопката на всеобщо рекламираната в медиите хомеопатия, без да знаят какво е хомеопатия и това, че тя отклонява пациентите от използването на научно потвърдената медицина, което може да докара до тежки здравни последици ", се споделя в писмото. И още - че е добре Българска национална телевизия да не кани непрекъснато представители на лъженауката, които умишлено заблуждават обществото, а да дава повече думата на известни практикуващи лекари и учени.

Реакция няма.

Последното сходно писмо - преди няколко седмици, е от трима известни учени - Богдан Петрунов, Ангел Гълъбов и Иван Юхновски, до шефа на Изпълнителната организация за медикаментите Богдан Кирилов.

Само за 15 дни през февруари хомеопатични препарати като " Осцилококцинум ", " Стодал ", " Инфлуцид ", " Камилия ", " Цинабсин " и Шуслерови кремове са рекламирани над 50 пъти по Българска национална телевизия, по ТВ Нова, по Fox Crime, Diema Family и AXL, показват учените. В разгара на грипната зараза телевизионните канали прекъсваха предаванията си през 10-15 минути, с цел да излъчват дневно повече от 10 пъти реклами на хомеопатичните препарати. Тази масирана рекламна акция е изключително нездравословна по време на грипната зараза, при която са установени доста случаи на тежки затруднения, свързани и с ненавременната приложимост на лекарствени препарати. Такава рекламна акция подтиква болните към МАСОВО БЕЗКОНТРОЛНО САМОЛЕЧЕНИЕ, се споделя в писмото. И се напомня, че в Наредба щ1 от 25.01.2012 година за условията към рекламата на лекарствени артикули в член 6 (1), т. 12 е записано, че не се позволява реклама за популацията, в която се " показват съответни болести и признаци като туберкулоза, заболявания, излъчени по сексуален път, други СЕРИОЗНИ ИНФЕКЦИОННИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, онкологични болести, хронично бодърствуване, диабет и други метаболитни и ендокринни болести ". Но в рекламите за хомеопатия се прави тъкмо това, оповестява се, че продуктите работят при съответни инфекциозни болести като грипа да вземем за пример.

Тримата учени молят Богданов да отговори на три въпроса:

1) На какво съображение се позволява ежедневното и всеобщо нарушение на експлицитните текстове от Закона за здравето за възбрана на рекламата на хомеопатията?

2) Защо се позволяват в рекламните телевизионни клипове за хомеопатични препарати печатни и говорни текстове, внушаващи и гарантиращи сполучливото лекуване на инфекциозно заболяване като грипа в нарушаване на Наредба щ1 от 25.01.2012 година, издадена от министъра на опазването на здравето?

3) Бихте ли взели ограничения за привеждане на рекламата на хомеопатичните препарати у нас в сходство със закона?

Закон за здравето

Чл. 166 (1) Министърът на опазването на здравето управлява използването на неконвенционалните способи за удобно влияние върху самостоятелното здраве, които включват:

1. потребление на нелекарствени артикули от органически произход;

2. потребление на нелекарствени артикули от минерален произход;

3. потребление на нетрадиционни физикални методи;

4. ХОМЕОПАТИЯ;

5. акупунктура и акупресура;

6. ирисови пулсови и аурикуларни способи за изследване;

7. диетика и лечебно недояждане.

.....

Чл. 169. Забраняват се всички форми на реклама на неконвенционални способи, в това число свързването им с действия по профилактика, диагностика, лекуване и рехабилитация.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР