Няма българин, който да не обича традиционната домашна лютеница. Всяка

...
Няма българин, който да не обича традиционната домашна лютеница. Всяка
Коментари Харесай

Трите най-апетитни рецепти за лютеница това лято

Няма българин, който да не обича обичайна домашна лютеница. Всяка стопанка има своя рецепта за приготвянето ѝ, която се предава от потомство на потомство. Рецептите са сходни, само че въпреки всичко се разграничават в своята същина. Тук сме събрали трите най-популярни предписания, с цел да извършите първокласна лютеница това лято.

Лютеница с червени чушки

Необходими артикули: 3 кг червени чушки, 2 кг и половина домати, 2 кг моркови, 2 с.л. сол, 1 ч.л. млян черен пипер, 200 мл олио

Начин на подготвяне: Чушките се изпичат. Белят се и се почистват от семките и дръжките. Морковите се сваряват до омекване. Чушките, морковите и доматите се смилат поотделно и се смесват. Подправят се с черния пипер и солта.

 Домашна лютеница

Олиото се загрява напълно леко в тиган. Залива се със зеленчуковата примес. Когато сместа клокне, се разпределя в бурканчета, които се варят 20 минути.

Лютеница с патладжани

Необходими артикули: 2 кг патладжани, 4 кг домати, 4 кг червени чушки, 1 кг моркови, 120 мл олио, половин връзка магданоз, 100 г захар, 4 ч.л. сол

Начин на подготвяне: Доматите се смилат. Патладжаните се изпичат на фурна, обелват се и се оставят да изстинат. Чушките се изпичат и обелват. Почистват се от семките и дръжките. Морковите се сваряват, до момента в който омекнат. Патладжаните, чушките и морковите се смилат и се прибавят към доматите. Слагат се на котлона. Щом сместа стартира да клокочи, се прибавя олиото.

Лютеницата се вари на муден огън, до момента в който се сгъсти. Добавят се солта и захарта. Накрая се прибавя и нарязаният на ситно магданоз. Полученото се разбърква добре и се разпределя в сухи и чисти буркани. Стерилизират се за 15 минути.

Лютеница със зелени чушки

 Бабина лютеница

Необходими артикули: 4 кг червени чушки, 3 кг домати, 1 кг зелени чушки, 200 мл олио, 2 с.л. сол

Начин на подготвяне: Чушките се изпичат, белят се и се почистват от семките и дръжките. Доматите се изпичат. Чушките и доматите се нарязват на ситно и се поставят в сгорещено олио. Подправят се със солта. Зеленчуците се пържат на муден огън до втвърдяване. Полученото се разпределя в буркани и се стерилизира за 30 минути.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР